Categories: Primăria Timişoara

Fatada Operei Romane inca nu intra in santier, mai trebuie o expertiza

Fațada Operei ar trebui reabilitată în șase luni, dar, deși există un executant al lucrării încă din februarie, încă nu se știe cum va fi făcută intervenția. Nu este gata expertiza care va spune ce trebuie făcut pentru prevenirea apariției fisurilor în plăcile de travertin. Lucrarea era estimată să coste 170.000 euro.

În februarie, primarul Nicolae Robu anunța că a fost finalizată licitația pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii. Lucrarea, în valoare de 632.000 lei, fără TVA, a fost adjudecată de SC Alex-Dia Construct SRL. Edilul se arăta încântat că, în sfârșit, vom putea afla dacă sub actuala fațadă există încă statuile despre care s-a discutat atât de mult. „Este foarte aproape momentul în care vom vedea dacă faimoasele statui sunt în nișe. Sper să fie. Dacă sunt, le vom lăsa la vedere pe postamente amplasate simetric față de intrarea principală”, spunea Robu. La patru luni de la acel moment, lucrările nu au început efectiv și nici nu se știe exact când ar putea începe.

„A fost montat în incinta clădirii echipamentul pentru analizare, inventariere si cartografiere a faţadei, în vederea stabilirii măsurilor de intervenţie necesare, apoi proiectantul a efectuat măsurători de umiditate, grad de permeabilitate şi a făcut teste cu soluţii de reabilitare, o comisie formată din executant, pietrar specializat în reabilitarea monumentelor, proiectant, diriginte de şantier, reprezentanţi ai beneficiarului şi ai Direcției de Monumente analizând elementele de piatră de faţadă”, spun reprezentanții primăriei. Conform acestora, s-a constatat că este necesară o expertiză suplimentară la corpul de intrare în clădirea Operei, „în vederea identificării şi determinării soluţiilor de intervenţie necesare şi la structura clădirii, nu numai la cea a placării faţadei principale, pentru a identifica motivul apariţiei fisurilor în plăcile placajului şi stoparea formării de noi fisuri in placajul reabilitat sau înlocuit”.

Ce urmează? „Se aşteaptă raportul expertului specializat în monumente, pentru stabilirea variantelor de intervenţie: structural şi finisaje sau numai faţadă. S-a început realizarea studiului istoric şi de intervenţie specific etapei de iniţiere a procedurilor de obţinere a acordului / avizului de la Comisia de Monumente”, mai spun cei de la PMT. Abia după finalizarea acestora, se va stabili exact ce trebuie făcut și urmează să fie obţinut certificatul de urbanism și să fie întocmită documentaţia pentru avize şi acorduri. Altfel spus, în acest moment, nu se știe exact cum se va lucra la fațada Operei. Lucrarea este estimată să dureze șase luni, iar banii vin de la bugetul local. Construcția Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, și a fost finalizată în 1875. Clădirea a fost devastată de două incendii. Primul s-a produs în 1880, reconstrucția durând până în 1882 și păstrând integral forma originală a clădirii, construită în stil renaissance. După al doilea incendiu, în 1920, au rămas intacte doar aripile laterale ale clădirii. Reconstrucția a fost fost făcută după planurile arhitectului Duiliu Marcu, în stil neobizantin.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago