Fațada Operei ar trebui reabilitată în șase luni, dar, deși există un executant al lucrării încă din februarie, încă nu se știe cum va fi făcută intervenția. Nu este gata expertiza care va spune ce trebuie făcut pentru prevenirea apariției fisurilor în plăcile de travertin. Lucrarea era estimată să coste 170.000 euro.
În februarie, primarul Nicolae Robu anunța că a fost finalizată licitația pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii. Lucrarea, în valoare de 632.000 lei, fără TVA, a fost adjudecată de SC Alex-Dia Construct SRL. Edilul se arăta încântat că, în sfârșit, vom putea afla dacă sub actuala fațadă există încă statuile despre care s-a discutat atât de mult. „Este foarte aproape momentul în care vom vedea dacă faimoasele statui sunt în nișe. Sper să fie. Dacă sunt, le vom lăsa la vedere pe postamente amplasate simetric față de intrarea principală”, spunea Robu. La patru luni de la acel moment, lucrările nu au început efectiv și nici nu se știe exact când ar putea începe.
„A fost montat în incinta clădirii echipamentul pentru analizare, inventariere si cartografiere a faţadei, în vederea stabilirii măsurilor de intervenţie necesare, apoi proiectantul a efectuat măsurători de umiditate, grad de permeabilitate şi a făcut teste cu soluţii de reabilitare, o comisie formată din executant, pietrar specializat în reabilitarea monumentelor, proiectant, diriginte de şantier, reprezentanţi ai beneficiarului şi ai Direcției de Monumente analizând elementele de piatră de faţadă”, spun reprezentanții primăriei. Conform acestora, s-a constatat că este necesară o expertiză suplimentară la corpul de intrare în clădirea Operei, „în vederea identificării şi determinării soluţiilor de intervenţie necesare şi la structura clădirii, nu numai la cea a placării faţadei principale, pentru a identifica motivul apariţiei fisurilor în plăcile placajului şi stoparea formării de noi fisuri in placajul reabilitat sau înlocuit”.
Ce urmează? „Se aşteaptă raportul expertului specializat în monumente, pentru stabilirea variantelor de intervenţie: structural şi finisaje sau numai faţadă. S-a început realizarea studiului istoric şi de intervenţie specific etapei de iniţiere a procedurilor de obţinere a acordului / avizului de la Comisia de Monumente”, mai spun cei de la PMT. Abia după finalizarea acestora, se va stabili exact ce trebuie făcut și urmează să fie obţinut certificatul de urbanism și să fie întocmită documentaţia pentru avize şi acorduri. Altfel spus, în acest moment, nu se știe exact cum se va lucra la fațada Operei. Lucrarea este estimată să dureze șase luni, iar banii vin de la bugetul local. Construcția Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, și a fost finalizată în 1875. Clădirea a fost devastată de două incendii. Primul s-a produs în 1880, reconstrucția durând până în 1882 și păstrând integral forma originală a clădirii, construită în stil renaissance. După al doilea incendiu, în 1920, au rămas intacte doar aripile laterale ale clădirii. Reconstrucția a fost fost făcută după planurile arhitectului Duiliu Marcu, în stil neobizantin.
Comentarii prin facebook