Categories: Cultura

Timisoara va avea Masterplan pentru arta: cum folosim spatiile publice

Avem un oraș, ce facem cu el, din punct de vedere cultural? Fundația Interart Triade a lansat, joi, un proiect îndrăzneț: Masterplan pentru artă în Timișoara, un demers finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Până la jumătatea lunii noiembrie vor fi trasate bazele unui parteneriat pentru gestionarea mai potrivită a spațiului public.

Activitățile culturale din Timișoara ar trebui să fie puse la cale așa cum își dorește comunitatea locală. Pentru asta e nevoie însă de cineva care să pună la aceeași masă, pentru discuții punct cu punct, pe cei implicați în organizarea acestora. Și-a asumat acest rol Fundația Interart Triade, care a lansat, joi, proiectul „Masterplan pentru artă în Timișoara”. Acesta se va derula până la jumătatea lunii noiembrie. Va fi întâi un workshop al cărui scop este identificarea şi cartarea unor posibile zone de interes. Acesta va acoperi patru cartiere diferite: zona centrală, pietonală și mult mai accesibilă turiștilor, Calea Şagului, construit în perioada anilor ’70 şi definit prin spaţii de recreere restrânse, Dumbrăviţa și Complexul Studenţesc. Va fi urmărit modul în care se poate insera prezenţa artei în aceste cartiere şi care este impactul pe care această prezenţă îl poate avea. În baza informaţiilor culese în prima fază, procesul de definire a masterplanului va continua cu o fază de consultare publică, la care vor fi invitați atât factorii decidenţi, cât şi consiliile consultative de cartier. Va fi generat apoi draftul unui ghid de bune practici în zona artelor publice, ce va putea fi ulterior folosit ca bază a unui viitor regulament mai detaliat.

Totul sună foarte teoretic, dar Sorina Jecza, președintele Fundației Interart Triade, explică. „Nu e întâmplătoare ideea că atâta timp cât omul a trăit în armonie cu lumea din jurul său i-a fost bine. Istoria aceea cu codrul e frate cu românul și care îi dădea acea dimensiune de seninătate, transpusă în actual, ar putea să ne fie un model în care cetățeanul actual al orașului poate să se împlinească personal printr-un mod de viață mai armonios, în măsura în care noi, cei putem să gândim orașul, îi putem oferi un spațiu armonios, un spațiu care să-l satisfacă. Aceasta este miza proiectului, care poate fi definit ca un demers permanent, prin care noi ne străduim să trăim frumos împreună (…) Avem diverse entități care fiecare lucrează pe o zonă a sa, de exemplu aceea a artei de tip grafifti. Foarte mult timp, acest tip de expresie a fost condamnat, dar este un tip de artă de care orășeanul are nevoie. Încercăm să coagulăm, să-i aducem împreună pe toți cei care, prin diverse sectoare, acționează asupra orașului și noi să nu facem decât să-i punem laolaltă. ”, spune Jecza.

Simona Neumann, directorul Asociației Timișoara Capitală Culturală, vede acest demers ca pe unul firesc, mai ales în contextul în care orașul de pe Bega și-a bazat candidatura și pe reconfigurarea spațiului public. „Candidatura Timișoarei s-a bazat pe încercarea de a răspunde unor nevoi identificate în comunitate, printre acestea numărându-se și abandonarea spațiului public. Spațiul public nu mai răspunde unei necesități practice a comunității sau răspunde doar pe alocuri. Arta care vine în spațiul public iese din tiparele formale ale galeriilor de artă și poate să aducă o schimbare în mentalitatea cetățenilor orașului. Din punctul de vedere al tatonării punerii în practică a artei în spațiul public, Timișoara este pionieră. A ieșit deja cu un set de lucrări de artă contemporane, chiar dacă lucrul acesta a stârnit controverse. Atâta timp cât se dezbate un subiect, înseamnă că acea temă este necesară și poate fi îmbunătățită. Cred că Timișoara este cu un pas înainte chiar prin faptul că are curajul de a experimenta. Ar fi bine însă ca totul să vină în urma unor minime discuții cu societatea civilă. Arta contemporană trebuie să țină seama de spiritul orașului. Lucrarea respectivă trebuie să te surprindă, dar să te simți confortabil în prezența ei”, spune Simona Neumann.

Partnerii Fundației Interart Triade în acest proiect sunt Fundația Art Encounters, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică, Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timișoara, Primăria Timișoara, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural, Facultatea de Arte Timișoara, Asociația Capitală Culturală Europeană, Asociația Melopolis, Institutul Cultural Francez și Asociația Simultan.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

11 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

14 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

15 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

15 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

16 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

17 ore ago