Categories: Social

Bojin: Suntem pregatiti de cod, dar daca ploua cu 90 litri / mp, va fi apa peste tot!

Timișul va intra vineri seară sub o avertizare cod portocaliu de ploi, fiind preconizate căderi de apă care ar putea ajunge și la 90 litri/metru pătrat. Este deja în vigoare un cod galben de inundații, valabil până duminică. Cei de la Apele Române sunt pe teren, dar, spune Titu Bojin, șeful ABAB, dacă va fi un astfel de potop, situația va fi delicată.

Codul galben de inundații este valabil în intervalul 15 iulie, ora 14 – 17 iulie, ora 20, și afecteză bazinele Bega Veche, Bega, Timiş superior şi mijlociu, Bârzava, Moraviţa, Caraş și Nera. Vineri seară, la ora 18, intră în vigoare și un cod portocaliu de ploi, care va expira sâmbătă, 16 iulie, la ora 10. Conform meteorologilor, în Banat, gradul de instabilitate atmosferică va fi foarte ridicat, iar local se vor cumula cantităţi de apă de peste 60 l/mp şi, izolat, chiar peste 80-90 l/mp. Pregătirile în zona Gătaia – Denta – Rovinița, unde au fost probleme și în ultimele săptămâni, sunt în toi, pentru ca inundațiile să facă, pe cât posibil, cât mai puține pagube. „Suntem pe teren, și în Timiș, și în Caraș-Severin. Suntem deja în comandament. Am început acum să transportăm nisip în zona Gătaia, pe Bârzava, în zona Denta, Rovinița… Suntem pregătiți. Încă nu știm unde a fi unda mare de viitură, pe Bârzava, pe Timiș sau pe Bega. Vom vedea, în funcție de ce se întâmplă în următoarele ore”, a declarat Titu Bojin, șeful Administrației Bazinale de Apă Banat. Acesta spune însă că lucrurile ar putea fi foarte grave, dacă ploile vor fi la nivelul anunțat de meterologi. „După ora 18 intră în vigoare codul portocaliu. E anunțată o cădere de apă cum n-a mai fost în mulți ani. Să sperăm că nu va ploua atât de mult (…) Dacă va fi așa, cu toate intervențiile noastre și cu toată pregătirea, va fi foarte delicat. Dacă plouă 90-100 litri / mp, așa cum se prognozează, va fi apă peste tot. N-ai cum s-o dirijezi sau cum s-o controlezi”, a completat Bojin.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago