Categories: Primăria Timişoara

Doar consilierii boboci trebuie sa mearga la scoala! Cursurile se tin in statiuni si sunt si o recompensa

Consilierii locali vor merge la cursuri de perfecționare, însă nu toți 27! Participarea este obligatorie doar pentru cei care sunt la prima experiență în administrație. Oricât de mult ar fi vrut unii dintre ei să evite deplasarea la munte sau la mare, unde sunt organizate astfel de cursuri, acest lucru este imposibil. Primarul Nicolae Robu admite că există și o componentă… relaxantă.

Nouă consilieri locali – Grigore Grigoroiu, Adelina Tîrziu, Lucian Căldăraru, Lorenzo Barabas, Daniela Mariș, Adrian Lulciuc, Ciprian Mihok și Ștefan Sandu (PNL), alături de social-democratul Ion-Ardeal Ieremia (PSD) – au inițiat un proiect de hotărâre privind „participarea la cursuri de pregătire, formare și perfecționare profesională”. „Motivația acestei solicitări este reprezentată de faptul că funcția de consilier local presupune înțelegerea funcționalității administrației publice locale și centrale și a bunelor practici în domeniu. Perfecționarea unui consilier local duce la o colaborare eficientă cu executivul primăriei pentru atingerea obiectivelor asumate”, se precizează în referat. Suma prevăzută: 107.271 lei, din care „contravaloare curs: 950 x 27 = 25.650 lei, contravaloare servicii de cazare: 2.500 x 27 = 67.500 le, contravaloare transport: 523 x 27 = 14.121 lei”. În conformitate cu Legea 393/2004, „aleșii locali au obligația de a participa la cel puțin un curs de pregătire în domeniul administrației publice locale, în decursul primului an de mandat”.

Proiectul a născut discuții în plen, pentru că unii consilieri au spus că vor să meargă la cursuri, dar nu la munte sau la mare. „Nu înțeleg de ce este nevoie de cheltuieli de cazare, masă și transport, în condițiile în care Timișoara, centru universitar, are cel puțin două universități acreditate, unde se pot organiza astfel de cursuri, fără a fi necesară deplasarea aleșilor în alte zone. Propunerea mea este să scoatem din proiect cheltuielile acestea, pentru a nu transforma cursurile de formare în altceva”, a spus Sorin Ionescu (PSD). Problema este că aceste cursuri trebuie să fie acreditate de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Independentul Adrian Orza a propus să fie înaintată o adresă către ANFP, pentru organizarea unor cursuri la Timișoara. Proiectul a trecut, în cele din urmă, fără prea mari probleme. Primarul Nicolae Robu admite că niciodată consilierii nu au mers la cursuri. „Legea obligă consilierii locali aflați la primul mandat să meargă. Pot merge și ceilalți, dacă vor. Până acum nu au mers niciodată consilierii locali la astfel de cursuri. Era obligatoriu și este o culpă, dar vedeți câte discuții au apărut acum. Nu am avut o hotărâre de consiliu local până acum pentru că nu era imperativ”, a explicat acesta.

Conform site-ului oficial al ANFP, care publică programul până în luna septembrie, toate cursurile sunt organizate în diverse stațiuni. Robu spune că așa e peste tot în lume. „Cursurile sunt organizate în stațiuni, și în România, și în alte părți. Din punct de vedere financiar, nu costă mai mult un curs organizat într-o stațiune decât un curs organizat într-un mare oraș. S-au făcut studii pe tema aceasta, nu iau apărarea ANFP, acesta este un subiect vechi, de ce în stațiuni. ANFP a prezentat un raport: dacă s-ar organiza cursurile în București ar costa atât, dacă ar fi în Timișoara ar costa atât, dacă ar fi în Brașov ar costa atât”, ne-a declarat primarul. Acesta admite, pe de altă parte, că mersul la mare sau la munte are și un alt rol. „Participarea la un curs este și o recompensă într-o anumită măsură pentru cursanți,. Pe de o parte, ei au posibilitatea să se perfecționeze și CV-ul mai adaugă încă ceva care poate conta în diverse momente. Pe de altă parte, sigur că, în afara programului de curs, prezența într-o stațiune este și ea ceva ce este receptat, omenește vorbind, ca un stimulent”, mai spune Robu. Ar trebui să meargă la aceste cursuri de perfecționare Gabriela Popovici, Sorin Ionescu și Ion-Ardeal Ieremia (PSD), Ilare Bordeașu (ALDE), Raluca Popescu (PMP), Ciprian Mihok, Lucian Căldăraru, Robert Kristof, Lorenzo Barabas, Adrian Lulciuc și Daniela Mariș (PNL), Mihaela Csokany și Imre Farkas (UDMR). Dan Idolu, Alfred Simonis, Lucian Taropa, Ioan Mateescu și Luminița Peri-Țundrea (PSD), Adrian Orza (independent), Ștefan Sandu, Simion Moșiu, Radu Dimeca, Grigore Grigoroiu, Adelina Tîrziu și Dan Diaconu (PNL) au fost consilieri locali și în mandatul trecut, Ioan Szatmari (PSD) a fost consilier județean, iar Marius Dugulescu (PMP) a fost deputat.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lasconi cu Băsescu, Ciucă cu… Dani Mocanu. Apelul la unitatea dreptei făcut de Bolojan a dat ceva roade

Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…

29 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

11 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

13 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

14 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

16 ore ago