Categories: Zâmbete amare

„Meritocratia” din Primaria Timisoara a dat pe dinafara

O știre aparent banală: Adrian Bodo, directorul Direcției Fiscale din Primăria Timișoara, a dat examen pentru un post de consilier la Curtea de Conturi, obținând cea mai slabă notă dintre toți concurenții: 4,20. Asta e, se mai întâmplă, o să spuneți. „Ghinion”, vorba unui neamț. La o privire puțin mai atentă, lucrurile nu stau însă tocmai așa, știrea nefiind deloc banală. Avem de-a face totuși cu personajul care a condus de mai bine de zece ani finanțele din primărie. Un om considerat de unii un „guru” al finanțelor, căruia, păstrând proporțiile, îi putem spune un „ministru de Finanțe” al Timișoarei. Care la un banal concurs dat însă pe bune se face pur și simplu de râs. Nu mai spun că omul conduce peste 200 de oameni în primărie, mulți dintre ei fiind angajați în urma unor concursuri conduse chiar de Bodo. Adică omul de 4,20!

Chiar dacă a ajuns în funcție în perioada fostului primar Gheorghe Ciuhandu, Bodo s-a numărat printre „meritocrații” desăvârșiți ai primarului Robu, de activitatea lui depinzând bugetul a sute de mii de familii de timișoreni. Ar fi totuși o chestiune în favoarea lui Bodo. Potrivit unor surse, el a fost omul din primărie care a furnizat date celor de la Curtea de Conturi, mai ales în privința finanțării clubului Poli. Și se pare că, în compensație, i se propusese un post la Curte. Iar Bodo, obișnuit cu „concursurile” din primărie, nu s-a omorât cu învățatul. Repet însă, ar putea fi doar un zvon fără nicio fărâmă de adevăr, menit să-i acorde circumstanțe atenuante șefului Direcției Fiscale.

Însă la o privire și mai atentă, știrea inițială redevine oarecum banală. Sau, mai exact, deloc surprinzătoare pentru cei care cunosc sistemul din primărie. Sistem în care promovarea s-a făcut, și în timpul lui Ciuhandu, și al lui Robu, nu pe merit, ci pe baza unei singure calități: slugărnicia. Ba chiar Robu a reușit perfomanța de-a bagateliza în ultimul hal termenul de „meritocrație”, pe care l-a tot vânturat și la partid (PNL), și în primărie. Când, de fapt, el pune accent cel mai mult pe – să-i spunem – „țucălarocrație”. Sau „pupincuristocrație”! Și asta când nu vorbesc despre „pițipongeala” din primărie, după ce toate birourile din instituție s-au umplut de activiste din Tineretul PNL. Pentru unii se poate vorbi și de „jemenfichismocrație”. Sau, ca să înțeleagă și „meritocrații”: „miserupismocrație”.

În atare condiții, oare cine credeți că dintre „meritocrații” lui Robu ar lua mai mult de 4,20 la un concurs dat pe bune? Să fie primul „meritocrat” din primărie, cel pe care Robu l-ar fi dorit multiplicat pentru ca lucrurile să meargă brici? Mă refer la Culiță Chiș, cel pentru care la concursul dat – în timpul lui Ciuhandu – s-a schimbat dosarul de înscriere, fiind scoasă cunoașterea unei limbi străine. Bine, omul e neinteligibil și în limba română, dar asta e o altă poveste despre „meritocrație”. După ce ar rupe 13 creioane doar scriind întrebările de la concurs, oare ce notă ar lua Chiș în final? În niciun caz peste 4,20! Dar oare ce notă ar lua la un concurs pe bune megastarul Sanda Greblă, această „alfa și omega” a primăriei, fără acceptul căreia nici muștele nu zboară în instituție? Mai mult de 1,20, în condițiile în care un punct se dă din oficiu? Prin urmare, faptul că Bodo a luat nota 4,20 la un concurs netrucat nu e chiar o surpriză. Fiindcă pentru alți „meritocrați”, această notă ar fi de neatins. Că doar asta e valoarea angajaților din Primăria Timișoara: 4,00. La merite! Că la pupat dosuri sunt de 10!
P.S. Articolul nu se referă și la angajații mai vechi care chiar își mai fac treaba pe acolo. Unii dintre ei însă nu prea pot, din cauza „meritocraților” care au dat năvală prin toate ungherele.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

7 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

7 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

12 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

13 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

13 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

15 ore ago