Deja a devenit o obișnuință ca noul an școlar să prindă zeci de școli și licee fără autorizație sau cu aviz neagtiv de funcționare. Nici 2016 nu face excepție de la ceea ce pare o regulă deja, 30 de instituții de învățâmânt neavând aviz de funcționare, în timp ce alte 11 nu au autorizație. De această dată, printre ele fac parte și licee cu tradiție, unele proaspăt renovate, precum CD Loga, Lenau sau Calderon.
La nivelul județului Timiș 30 de școli și licee au primit notificare negativă în ceea ce privește autorizarea sanitară pentru început de an școlar. Este vorba de școli din județ, dar și unități de învățămînt cunoscute din Timișoara care se află în lucrări de reabilitare sau igienizare. „Sunt unități școlare cu notificare negative. Majoritatea acestor clădiri sunt cele unde se fac lucrări de reabilitare: Loga, Calderon, Colegiul Bănățean, Lenau cu clasele I-IV. Lucrările nu s–au terminat, iar din păcate la Lenau lucrările o să mai treneze și anul viitor, iar la Loga și Calderon în subsol a apărut deja igrasia, așa că vor trebui reîncepute anumite lucrări”, a spus inspectorul școlar general adjunct Halasz Ferenc. Autorizarea școlilor se face pe declarații pe proprie răspundere, conducerea școlii completează un formular în care își asumă anumite cerințe. Apoi, Direcția Sanitar-Veterinară și Direcția de Sănătate Publică, alături de alte instituții, merg în control și dacă sunt îndeplinite cerințele, atunci se eliberează autorizația sanitară. Jumătate din școlile cu certificare negativă sunt cele unde încă se lucrează. Controalele continuă și vor trebui să depună documentația pentru a primi autorizația.
Pe lângă cele 30 de școli cu certificare negativă, în Timiș mai sunt și 11 unități de învățământ fără autorizație sanitară de funcționare. „Există 11 unități de învățămănt care nu au autorizație sanitară de funcționare. La o bună parte problemele nu sunt legate de starea clădirii, ci de starea de patrimoniu. Spre exemplu grădinința din Topolovățu Mare nu este intabulată, iar la șase unități se va putea acorda autorizația sanitară la începutul lunii septembrie. 406 elevi sunt în aceste instituții de învățământ neautorizate sanitar. Cauza neautorizării este lipsa de apă curentă în localitățile foarte mici, școlile neautorizate funcționează fără excepție în sate, eventual funcționează o grupă de grădiniță cu 10-15 copii. Două sau trei dintre ele, în anul școlar viitor, probabil, vor fi închise”, a spus Halasz Ferenc. În urma controalelor s-a dat termen de finalizare a diverselor lucrări până la începerea anului școlar, termen de maxim 30 de zile pentru efectuarea cursurilor de igienă pentru personalul care are tangență cu alimentele, aprovizionare imediată cu materiale de curățenie și dezinsecție. Școlile pot funcționa însă în continuare, chiar dacă au primit un aviz negativ ori nu au autorizație sanitară.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…