Grindeanu vrea metropola, dar crede ca nu e graba: Sa lasam sa treaca alegerile

O metropola Arad – Timișoara nu e o idee rea, dar nu a fost lansată în cel mai bun moment. Asta spune președintele CJ Timiș, Sorin Grindeanu, care crede că un astfel de proiect nu trebuie să aibă implicații politice. Grindeanu cere răbdare și vrea ca un eventual acord de cooperare să nu fie semnat decât după alegeri.

La începutul lunii august, Timișoara și Aradul au decis să se dezvolte, de acum încolo, împreună. Primarii din Arad și Timișoara au semnat o rezoluție comună prin care se angajează să dezvolte viitoarea zonă metropolitană. S-a plecat de la un document întocmit de Consiliul Consultativ Economic Timișoara și Board-ul Municipiului Arad. Viitoarea zonă metropolitană va aduna circa un milion de locuitori. Teoretic, sună bine. Practic, orizontul de timp în care ea va deveni realitate se întinde pe zeci de ani. La întâlnirea din august s-a stabilit și că, în toamnă, va fi semnat un acord comun de cooperare, la care să participe primarii și consiliile locale ale celor două municipii, primarii UAT-urilor din zona de dezvoltare metropolitană, consiliile județene și consiliile consultative din Arad și Timișoara.

Președintele CJ Timiș, Sorin Grindeanu, nu respinge ideea, dar e convins că nu e nicio grabă. Aflat la Arad, la întâlnirea Consiliului pentru Dezvoltare Regională, Grindeanu spune că oricum banii nu pot fi accesați decât după 2020. „Eu am făcut deja un apel la ceea ce înseamnă factorii de decizie din zonă, fie că vorbim despre Primăria Timișoara, Primăria Arad sau cele două consilii județene. Până în 2020, pe actualul exercițiu bugetar, nu se pot accesa, pe ITI (Investiții Teritoriale Integrate – n.r.), fonduri europene. Putem vorbi doar de o posibilitate pe exercițiul bugetar viitor, din 2020 încolo. Ideea era să lăsăm să treacă această perioadă electorală, când dă bine să vii să propui tot felul de proiecte, să treacă alegerile, indiferent cu ce rezultat. Timișoara și Timișul își doresc, la fel ca Aradul, un astfel de proiect, dar unul care să nu aibă implicații politice. Având un termen atât de generos, pentru că, până în 2020, a fost aprobată Delta Dunării – ITI, 1,5 miliarde de euro, de abia pe următorul exercițiu al UE putem vorbi despre acest proiect al metropolei. Acesta a fost apelul meu făcut și către primarul Gheorghe Falcă și sper să se țină cont de el”, a declarat șeful CJ Timiș.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

5 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

6 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

7 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

9 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

9 ore ago