In sfarsit: in decembrie se incheie santierul de la Muzeul Banatului!

În 10 ani, alții au construit sute de kilometri de autostradă și tuneluri. La Timișoara, după 10 ani, va fi gata consolidarea aripii de nord-vest a Castelului Huniade! Șantierul a fost unul cu probleme, iar culmea a fost atinsă la începutul verii, când în Sala Cavalerilor a turnat cu găleata.

Lucrările de consolidare a aripii de nord-vest de la Castelul Huniade, „casa” Muzeuluui Banatului, au fost, în sfârșit, reluate, după o pauză de aproximativ jumătate de an. Șantierul a fost deschis în urmă cu un deceniu, dar au existat lungi perioade în care nu s-a lucrat. Acum, ar mai fi aproximativ 10% de lucrat și, spune Roxana Iliescu, vicepreședintele CJ Timiș, există un termen asumat de constructor. „Prin ultimul act adiționat semnat, firma se angajează să termine lucrarea până în prima săptămână a lunii decembrie. De finalizarea acestui șantier depinde accesarea unor fonduri europene sau alte resurse pentru a continua lucrările de consolidare și recondiționare a Castelului Huniade. Acum se termină consolidarea pe aripa de nord-vest. Trebuie să accesăm fonduei pentru terminarea consolidării și recondiționare ulterioară”, explică Iliescu.

CJ Timiș, proprietarul clădirii, a renunțat, la finele lui 2014, la un proiect cu finanțare europeană, tocmai pentru recondiționarea castelului. Dacă pe vechiul exercițiu financiar european suma care putea fi alocată pentru o astfel de lucrare era de 10 milioane de euro, acum, CJ nu mai poate primi decât cel mult jumătate din acești bani. „Se lucrează la un nou proiect, nu este simplu deloc. Până să putem accesa aceste fonduri europene, luăm în considerare și varianta ca recondiționarea pe zona deja consolidată să înceapă pe bani de la bugetul județului. Este o variantă de lucru”, mai spune Roxana Iliescu.

Citește și: In Castelul Huniade ploua ca afara! Muzeul Banatului, renovat de se distruge pe interior

Istoria Castelului Huniade a început în anii 1300, când regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, a decis să-şi stabilească reşedinţa la Timişoara. În 2006, Muzeul Banatului a intrat în reparații, pe un proiect finanțat din banii CJ Timiș, în total aproximativ 12 milioane de lei. Șantierul a fost cu cântec de la bun început, pentru că proiectul inițial a avut probleme, iar în zidurile clădirii au început să apară fisuri. Lucrările s-au oprit, a fost nevoie de refacerea documentaţiei, constructorul a vrut să facă lucrări suplimentare, a cerut mai mulţi bani, iar CJ Timiș a refuzat. A urmat un proces care a durat trei ani, astfel că, până în 2010, nu s-a muncit. Lucrările au fost reluate, apoi s-au oprit din nou în 2013, iar de la începutul lui 2015 s-a lucrat din nou. În iunie 2016, în Sala Cavalerilor a plouat ca afară, iar acela a fost momentul în care șefii CJ au decis să pună piciorul în prag.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

20 de minute ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

26 de minute ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

3 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

3 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

3 ore ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

4 ore ago