În 10 ani, alții au construit sute de kilometri de autostradă și tuneluri. La Timișoara, după 10 ani, va fi gata consolidarea aripii de nord-vest a Castelului Huniade! Șantierul a fost unul cu probleme, iar culmea a fost atinsă la începutul verii, când în Sala Cavalerilor a turnat cu găleata.
Lucrările de consolidare a aripii de nord-vest de la Castelul Huniade, „casa” Muzeuluui Banatului, au fost, în sfârșit, reluate, după o pauză de aproximativ jumătate de an. Șantierul a fost deschis în urmă cu un deceniu, dar au existat lungi perioade în care nu s-a lucrat. Acum, ar mai fi aproximativ 10% de lucrat și, spune Roxana Iliescu, vicepreședintele CJ Timiș, există un termen asumat de constructor. „Prin ultimul act adiționat semnat, firma se angajează să termine lucrarea până în prima săptămână a lunii decembrie. De finalizarea acestui șantier depinde accesarea unor fonduri europene sau alte resurse pentru a continua lucrările de consolidare și recondiționare a Castelului Huniade. Acum se termină consolidarea pe aripa de nord-vest. Trebuie să accesăm fonduei pentru terminarea consolidării și recondiționare ulterioară”, explică Iliescu.
CJ Timiș, proprietarul clădirii, a renunțat, la finele lui 2014, la un proiect cu finanțare europeană, tocmai pentru recondiționarea castelului. Dacă pe vechiul exercițiu financiar european suma care putea fi alocată pentru o astfel de lucrare era de 10 milioane de euro, acum, CJ nu mai poate primi decât cel mult jumătate din acești bani. „Se lucrează la un nou proiect, nu este simplu deloc. Până să putem accesa aceste fonduri europene, luăm în considerare și varianta ca recondiționarea pe zona deja consolidată să înceapă pe bani de la bugetul județului. Este o variantă de lucru”, mai spune Roxana Iliescu.
Citește și: In Castelul Huniade ploua ca afara! Muzeul Banatului, renovat de se distruge pe interior
Istoria Castelului Huniade a început în anii 1300, când regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, a decis să-şi stabilească reşedinţa la Timişoara. În 2006, Muzeul Banatului a intrat în reparații, pe un proiect finanțat din banii CJ Timiș, în total aproximativ 12 milioane de lei. Șantierul a fost cu cântec de la bun început, pentru că proiectul inițial a avut probleme, iar în zidurile clădirii au început să apară fisuri. Lucrările s-au oprit, a fost nevoie de refacerea documentaţiei, constructorul a vrut să facă lucrări suplimentare, a cerut mai mulţi bani, iar CJ Timiș a refuzat. A urmat un proces care a durat trei ani, astfel că, până în 2010, nu s-a muncit. Lucrările au fost reluate, apoi s-au oprit din nou în 2013, iar de la începutul lui 2015 s-a lucrat din nou. În iunie 2016, în Sala Cavalerilor a plouat ca afară, iar acela a fost momentul în care șefii CJ au decis să pună piciorul în prag.
Încă o zi memorabilă în universul UPT. Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara, o sală cu…
Începând de vineri, structura de conducere a Consiliului Județean Timiș este în completă. Aleșii județeni…
Lipsită ani buni de posibilități facile de acces pe autostrada A1, Timișoara va avea în…
Doi bărbaţi, unul din Dolj, altul din Mehedinţi, au fost depistați de polițiștii locali după…
După mai multă vreme, rata șomajului a urcat în Timiș peste 1%. În evidențele Agenției…
Compania timișeană Aquatim a câștigat, din nou, locul I în Topul Național al Firmelor, clasament…