Categories: Primăria Timişoara

Politistii locali, trimisi in inspectie generala pe parloage, contra ambroziei

Timișorenii „plâng” pe rupte din cauza ambroziei care a invadat, și în acest an, orașul. Polițiștii locali au împărțit amenzi celor care nu-și îngrijesc terenurile, dar asta nu e destul. Printr-o notă internă emisă în 22 septembrie, primarul Nicolae Robu trimite agenții să facă „o inspecție generală” a Timișoarei!

Polițiștii locali de la Serviciul Protecția Mediului au verificat, în ultimele luni, terenurile neîntreținute și au constatat ceea ce timișorenii simt deja pe pielea lor: acestea sunt pline de buruieni, iar ambrozia își face de cap. „În ultima perioadă au fost efectuate 232 verificări în cazul a 106 terenuri identificate în situația menționată, unele terenuri fiind verificate de mai multe ori. S-au urmat procedurile de identificare a proprietarilor, iar la reverificarea s-a constatat că 39 de proprietari s-au conformat somațiilor, iar 67 nu s-au conformat, luându-se măsura sancționarii contravenționale”, transmiteau polițiștii locali, la începutul lunii septembrie. Cuantumul sancțiunilor aplicate s-a ridicat atunci la 107.500 lei.

Totuși, primarul Nicolae Robu nu pare mulțumit de activitatea Poliției Locale în această direcție. Edilul a emis joi, 22 septembrie, o notă internă prin care trimite agenții, cu subiect și predicat, să facă verificări în tot orașul. „Având în vedere semnalele primite de la cetățeni privind existența în oraș a unor terenuri neîntreținute, pline de ambrozie și alte buruieni, vă dispun să efectuați o inspecție generală a orașului și să aplicați amenzi la valorile maxime stabilite de lege tuturor celor care nu înțeleg să-și întrețină proprietățile, indiferent dacă sunt proprietari privați sau instituții publice”, scrie în nota internă. Robu a recunoscut că ambrozia este o mare problemă a Timișoarei și promitea că „se va interveni în forță”. „Se fac lucrări de eradicare a ambroziei în toate zonele orașului în această perioadă. Știu că sunt foarte mulți timișoreni care au neplăceri mari din cauza acestei plante afurisite. Bine ar fi dacă am găsi soluții să scăpăm de ea. M-aș bucura să nu mai avem astfel de buruieni în oraș”, declara primarul.

Ambrosia Artemisiifolia este inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină şi în multe ţări din Europa este combătută mecanic şi chimic. Planta are o perioadă de înflorire care se întinde pe mai multe luni, iar cantitatea de polen produsă se dublează în perioadele de secetă şi temperaturi crescute. Sezonul polenului de ambrozie, sau „iarba pârloagelor”, cum este cunoscută popular această buruiană, este încă în plină desfășurare. De la sfârşitul lunii iulie şi până la începutul lunii octombrie, polenul de ambrozie se găseşte în concentraţii mari în aer și cauzează mâncărime la nivelul nasului, ochilor şi/sau în gât, înroşirea ochilor, strănut, nas înfundat, secreții nazale apoase, tuse seacă, lipsă de aer şi uneori urticarie.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

3 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

3 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

4 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

4 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

5 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

5 ore ago