Categories: Primăria Timişoara

Robu, despre bezna de pe strazile Timisoarei: Nu facem economie la curent, avem o problema cu distributia

Cartiere întregi din Timișoara stau în beznă cu rândul zile la rând, și nu de ieri, de azi. Primarul Nicolae Robu dezminte însă zvonurile conform cărora penele de curent ar fi fapt consecința unei economii pe care vrea s-o facă municipalitatea. Edilul admite că, momentan, nu are nicio variantă pentru a schimba situația.

Iluminatul stradal continuă să nu funcționeze pe multe dintre arterele principale ale Timișoarei. Periodic, bezna se așterne în diverse cartiere, iar situația este aceeași de ani bună, fără să se simtă vreo îmbunătățire. Există zvonuri care spun că, de fapt, penele de curent nu sunt chiar… pene, ci sunt cauzate de dorința primăriei de a face economii pe spatele timișorenilor. Nicolae Robu infirmă categoric o astfel de posibilitate, dar admite, în același timp, că nu prea are ce face pentru a îmbunătăți situația. „Unii cetățeni își închipuie că municipalitatea ar vrea să facă economii. Cum să facem așa ceva? Suntem într-o confruntare continuă cu furnizorul de energie electrică. Am apelat și la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, am făcut tot ce-mi permite legea să fac, dar nu avem cum să rezolvăm problema, câtă vreme în Timișoara nu are rețea de distribuție electrică decât Enel. Putem schimba furnizorul primar de energie, dar problema este la distribuție. Pe toată rețeaua de distribuție sunt o mulțime de zone cu vulnerabilități și apar pene. Suntem nemulțumiți, nu vrem să facem economie în felul acesta. Să facem economie înseamnă să nu facem risipă, nu să frustrăm cetățenii de lucruri elementare. De cele mai multe ori, penele sunt de la rețeaua de distribuție. Trebuie schimbări radicale. Trebuie să avem concurență în Timișoara, de asta avem nevoie”, a declarat edilul.

În ultimii doi ani, Primăria Timișoara a plătit, inclusiv pentru penele extinse de curent care afectează orașul, exact 15,4 milioane de lei: 7,9 milioane în 2014, respectiv 7,5 milioane în 2015. Reprezentanții companiei spun că investesc în rețeaua de distribuție și că durata penelor de curent este în continuă scădere. „Enel Distribuție Banat investeşte constant în calitatea rețelei de distribuție, iar aceasta a fost confirmată şi de rapoartele oficiale emise de autorități (…) Dacă în anul 2010 durata medie a unei întreruperi neplanificate pentru Enel Distribuție Banat era de 594 minute/an (în timp ce media pe țară era de 639 minute/an), în anul 2014 aceasta a scăzut la 301 minute de întrerupere/an”, precizau, pentru deBanat.ro, cei de la Enel. Conform acestora, durata medie de întrerupere a energiei electrice per utilizator era, în primul trimestru al anului, de sub 17 minute. Între timp, în zone precum Bd. 16 Decembrie, pe porțiunea cuprinsă între Podul Maria și Piața Küttl, iluminatul stradal nu funcționează, periodic, cu săptămânile…

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

5 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

6 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

8 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

10 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

10 ore ago