Categories: Primăria Timişoara

Robu, despre bezna de pe strazile Timisoarei: Nu facem economie la curent, avem o problema cu distributia

Cartiere întregi din Timișoara stau în beznă cu rândul zile la rând, și nu de ieri, de azi. Primarul Nicolae Robu dezminte însă zvonurile conform cărora penele de curent ar fi fapt consecința unei economii pe care vrea s-o facă municipalitatea. Edilul admite că, momentan, nu are nicio variantă pentru a schimba situația.

Iluminatul stradal continuă să nu funcționeze pe multe dintre arterele principale ale Timișoarei. Periodic, bezna se așterne în diverse cartiere, iar situația este aceeași de ani bună, fără să se simtă vreo îmbunătățire. Există zvonuri care spun că, de fapt, penele de curent nu sunt chiar… pene, ci sunt cauzate de dorința primăriei de a face economii pe spatele timișorenilor. Nicolae Robu infirmă categoric o astfel de posibilitate, dar admite, în același timp, că nu prea are ce face pentru a îmbunătăți situația. „Unii cetățeni își închipuie că municipalitatea ar vrea să facă economii. Cum să facem așa ceva? Suntem într-o confruntare continuă cu furnizorul de energie electrică. Am apelat și la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, am făcut tot ce-mi permite legea să fac, dar nu avem cum să rezolvăm problema, câtă vreme în Timișoara nu are rețea de distribuție electrică decât Enel. Putem schimba furnizorul primar de energie, dar problema este la distribuție. Pe toată rețeaua de distribuție sunt o mulțime de zone cu vulnerabilități și apar pene. Suntem nemulțumiți, nu vrem să facem economie în felul acesta. Să facem economie înseamnă să nu facem risipă, nu să frustrăm cetățenii de lucruri elementare. De cele mai multe ori, penele sunt de la rețeaua de distribuție. Trebuie schimbări radicale. Trebuie să avem concurență în Timișoara, de asta avem nevoie”, a declarat edilul.

În ultimii doi ani, Primăria Timișoara a plătit, inclusiv pentru penele extinse de curent care afectează orașul, exact 15,4 milioane de lei: 7,9 milioane în 2014, respectiv 7,5 milioane în 2015. Reprezentanții companiei spun că investesc în rețeaua de distribuție și că durata penelor de curent este în continuă scădere. „Enel Distribuție Banat investeşte constant în calitatea rețelei de distribuție, iar aceasta a fost confirmată şi de rapoartele oficiale emise de autorități (…) Dacă în anul 2010 durata medie a unei întreruperi neplanificate pentru Enel Distribuție Banat era de 594 minute/an (în timp ce media pe țară era de 639 minute/an), în anul 2014 aceasta a scăzut la 301 minute de întrerupere/an”, precizau, pentru deBanat.ro, cei de la Enel. Conform acestora, durata medie de întrerupere a energiei electrice per utilizator era, în primul trimestru al anului, de sub 17 minute. Între timp, în zone precum Bd. 16 Decembrie, pe porțiunea cuprinsă între Podul Maria și Piața Küttl, iluminatul stradal nu funcționează, periodic, cu săptămânile…

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

6 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

7 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

9 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

10 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

15 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

15 ore ago