Parcul Civic intra in santier la anul! Modernizarea va costa aproape 2 milioane de euro

Parcul Civic, situat în spatele Hotelului Continental, își va schimba radical aspectul anul viitor. Consilierii locali au votat, în ultimul plen, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție în această zonă. Vom avea o fântână, dar și alei cu dale sau pavate cu lespezi de piatră. Suma, provenită de la bugetul local, depășește 8,1 milioane de lei.

În 2017, un nou parc din Timișoara își va schimba înfățișarea. Este vorba despre Parcul Cetate (Civic), una dintre cele mai circulate zone ale orașului. Consilierii locali au votat, în plenul din 9 septembrie, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție în parcul din spatele Hotelului Continental. Zona a fost inițial incinta uneia dintre cele mari cazărmi militare din Europa, situată în vecinătatea cetății Timișoarei. „Ea a dăinuit ca atare până după cel de-al doilea război mondial. Dezafectarea și dărâmarea cazărmii, rămasă nefiresc în centrul unui oraș deja modern, a început prin 1956. În 1959 încă mai exista o parte din principala clădire a cazărmii (…) demolarea ei a durat câțiva ani buni, întreaga suprafață fiind un câmp de moloz. A mai rămas din cazarmă clădirea actualei săli de gimnastică, amenajată pentru diverse spectacole. S-a plantat în jurul ei un șir de plopi piramidali, care astăzi sunt impresionanți. În tot restul suprafeței au existat doar câteva exemplare izolate de arbori care s-au păstrat (…) După 1971, pentru a masca incertitudinile urbanistice privind această zonă, s-a decis înverzirea ei. S-a plantat masiv, cu tot materialul existent în pepiniere, în special arbori, fără o gândire conturată, în stilul acțiunilor pompieristice caracteristice acelor vremuri (…) În prezent există un fond vegetal tânăr, relativ variat, cu o valoare peisagistică modestă, dar care constituie un fond valoros de pornire”, se precizează în referatul proiectului.

Conform fișei tehnice atașate proiectului, valoarea investiției este de 8,1 milioane de lei, cu tot cu TVA, adică 1,8 milioane de euro. Durata de realizare este estimată la șase luni, iar sursa de finanțare este bugetul local. La finalul lucrărilor vor fi 21.866 metri pătrați de alei dalate, alei asfaltate, alei cu pavele tip frunză, alei și piațetă, pavate cu lespezi de piatră, 82 de stâlpi de iluminat cu două corpuri, patru pergole, 115 bănci din lemn, cinci bănci din piatră, două „bănci circulare Sole” și două rastele de biciclete. De asemenea, în parc va apărea o fântână decorativă. Vor fi plantați 964 de arbori și arbuști, dar și 3.762 fire de trandafiri. Gazonul se va întinde pe o suprafață de 56.439 metri pătrați. „Parcul Civic este unul dintre parcurile cele mai degradate din zona centrală și, ca atare, are nevoie de o intervenție completă. Principalele elemente țin de infrastructura pietonală, dar și de spațiile verzi, de noi plantări, de un sistem de irigație. Proiectul va fi executat din fonduri de la bugetul local. Noul exercițiu financiar al UE prevede doar posibilitatea de intervenție la spații verzi pe terenuri degradate sau virane. În consecință, parcurile existente trebuie să fie reabilitate pe bugetul local”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu. Parcul Civic va intra în șantier, cel mai probabil, anul viitor. Ca o comparație, reabilitarea Parcului Pădurice a costat 1.2 milioane de euro.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

5 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

5 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

12 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

15 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

15 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

18 ore ago