Parcul Civic, situat în spatele Hotelului Continental, își va schimba radical aspectul anul viitor. Consilierii locali au votat, în ultimul plen, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție în această zonă. Vom avea o fântână, dar și alei cu dale sau pavate cu lespezi de piatră. Suma, provenită de la bugetul local, depășește 8,1 milioane de lei.
În 2017, un nou parc din Timișoara își va schimba înfățișarea. Este vorba despre Parcul Cetate (Civic), una dintre cele mai circulate zone ale orașului. Consilierii locali au votat, în plenul din 9 septembrie, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție în parcul din spatele Hotelului Continental. Zona a fost inițial incinta uneia dintre cele mari cazărmi militare din Europa, situată în vecinătatea cetății Timișoarei. „Ea a dăinuit ca atare până după cel de-al doilea război mondial. Dezafectarea și dărâmarea cazărmii, rămasă nefiresc în centrul unui oraș deja modern, a început prin 1956. În 1959 încă mai exista o parte din principala clădire a cazărmii (…) demolarea ei a durat câțiva ani buni, întreaga suprafață fiind un câmp de moloz. A mai rămas din cazarmă clădirea actualei săli de gimnastică, amenajată pentru diverse spectacole. S-a plantat în jurul ei un șir de plopi piramidali, care astăzi sunt impresionanți. În tot restul suprafeței au existat doar câteva exemplare izolate de arbori care s-au păstrat (…) După 1971, pentru a masca incertitudinile urbanistice privind această zonă, s-a decis înverzirea ei. S-a plantat masiv, cu tot materialul existent în pepiniere, în special arbori, fără o gândire conturată, în stilul acțiunilor pompieristice caracteristice acelor vremuri (…) În prezent există un fond vegetal tânăr, relativ variat, cu o valoare peisagistică modestă, dar care constituie un fond valoros de pornire”, se precizează în referatul proiectului.
Conform fișei tehnice atașate proiectului, valoarea investiției este de 8,1 milioane de lei, cu tot cu TVA, adică 1,8 milioane de euro. Durata de realizare este estimată la șase luni, iar sursa de finanțare este bugetul local. La finalul lucrărilor vor fi 21.866 metri pătrați de alei dalate, alei asfaltate, alei cu pavele tip frunză, alei și piațetă, pavate cu lespezi de piatră, 82 de stâlpi de iluminat cu două corpuri, patru pergole, 115 bănci din lemn, cinci bănci din piatră, două „bănci circulare Sole” și două rastele de biciclete. De asemenea, în parc va apărea o fântână decorativă. Vor fi plantați 964 de arbori și arbuști, dar și 3.762 fire de trandafiri. Gazonul se va întinde pe o suprafață de 56.439 metri pătrați. „Parcul Civic este unul dintre parcurile cele mai degradate din zona centrală și, ca atare, are nevoie de o intervenție completă. Principalele elemente țin de infrastructura pietonală, dar și de spațiile verzi, de noi plantări, de un sistem de irigație. Proiectul va fi executat din fonduri de la bugetul local. Noul exercițiu financiar al UE prevede doar posibilitatea de intervenție la spații verzi pe terenuri degradate sau virane. În consecință, parcurile existente trebuie să fie reabilitate pe bugetul local”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu. Parcul Civic va intra în șantier, cel mai probabil, anul viitor. Ca o comparație, reabilitarea Parcului Pădurice a costat 1.2 milioane de euro.
Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…