Categories: AfaceriUltima ora

Ultima varianta de master plan: Timisoara nu va avea centura mai repede de 2022

În perioada următoare, pe lista hotărârilor de guvern care vor fi aprobate va intra şi Master Planul General de Transporturi al României, documentul care trage liniile după care se vor ghida investiţiile în acest sector în următorii ani. Timişoara nu e „pe plus”: centura de ocolire rămâne pe locul cinci între priorităţi, cu un orizont de realizare în anii 2022 – 2023.

Ministerul Transporturilor a promovat proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea documentului strategic Master Planulul General de Transport al României. Actul va fi aprobat de guvern în cel mai scurt timp. Necesitatea elaborării MPGT, instrument de lucru care analizează situaţia existentă şi stabilește nevoile de dezvoltare şi de prioritizare pe baze economice solide, dar și proiectele de infrastructură de transport la nivel naţional se impune ca o condiţionalitate ex-ante a finanţărilor din cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare. Adoptarea sa este esenţială pentru accesarea fondurilor structurale şi asigurarea continuităţii finanţării din partea Uniunii Europene.

Citește și: Grup de protest pe Facebook, pentru a cere constructia centurii de ocolire a Timisoarei

Ultima variantă a documentului, care va fi „biblia” investiţiilor în infrastructură în următorii ani, lasă proiectele din zona de vest în acelaşi loc unde erau şi la precedenta variantă. Cel mai important, centura de ocolire a Timișoarei, rămâne pe locul cinci în ceea ce priveşte oportunitatea realizării. Varianta ocolitoare a orașului de pe Bega presupune16,8 kilometri de drum și costuri de 48 de milioane de euro, dar… cu un orizont de realizare în anii 2022 – 2023.

Există un singur proiect care e clasat pe primul loc la o categorie. Este vorba de drumul dintre Timişoara şi Moraviţa (graniţa spre Serbia), la drumuri Euro-Trans. Speranţele se cam opresc însă aici… Orizont de realizare este tot 2022 – 2023, cu un cost de 29,5 milioane de euro. Pe liste apare și Aeroportul Internaţional Timişoara, care poate beneficia de 136 milioane de euro pentru modernizare, cu un orizont de realizare pentru anii 2016 – 2018. De asemenea, Centrul Intermodal Timişoara, proiect la care titular e trecut ca şi beneficiar Consiliul Local Timişoara, are ca şi orizont de realizare a lucrărilor 2016 – 2017. Centrul ar urma să aibă 18 hectare, iar costul de realizare ar urma să fie de peste 34 de milioane de euro. Puteți consulta sinteza documentului aici.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Şi-a revenit! Consilierul personal al preşedintelui CJ Timiş, atac grobian la primarul Fritz: „Un individ atât de josnic”

Nici nu a ajuns bine consilier personal al noului preşedinte al CJ Timiş, Alfred Simonis,…

3 ore ago

Crimă cu premeditare şi sânge rece! Şi-a lovit victima în cap şi apoi a incendiat-o

Marţi dimineaţa, Poliția Municipiului Caransebeș a fost sesizată prin SNUAU 112 că o persoană arde…

4 ore ago

RETIM și ADID Timiș lansează Abonamentul Verde: soluție pusă la dispoziția utilizatorilor casnici și noncasnici din Zona 1 Timișoara pentru colectarea deșeurilor vegetale

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, anunță lansarea Abonamentului Verde, un serviciu…

4 ore ago

UPT şi Hidroelectrica au semnat un Memorandum de Colaborare pentru avansul tehnologic și educațional în hidroenergie și ingineria energetică

Într-un moment definitoriu pentru parteneriatele dintre mediul universitar și sectorul energetic, Hidroelectrica, liderul național în…

5 ore ago

O fetiţă de doar zece ani a plătit cu viaţa greşeala unei şoferiţe grăbite în trafic

Accident mortal, marți în Timișoara. O femeie de 38 de ani a condus un autoturism…

6 ore ago

Dominic Fritz consideră o glumă numirea lui Robu pe funcția de consilier personal al lui Simonis

Actualul lider USR Timiș, cel care l-a învins pe Nicolae Robu la alegerile pentru funcția…

8 ore ago