În perioada următoare, pe lista hotărârilor de guvern care vor fi aprobate va intra şi Master Planul General de Transporturi al României, documentul care trage liniile după care se vor ghida investiţiile în acest sector în următorii ani. Timişoara nu e „pe plus”: centura de ocolire rămâne pe locul cinci între priorităţi, cu un orizont de realizare în anii 2022 – 2023.
Ministerul Transporturilor a promovat proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea documentului strategic Master Planulul General de Transport al României. Actul va fi aprobat de guvern în cel mai scurt timp. Necesitatea elaborării MPGT, instrument de lucru care analizează situaţia existentă şi stabilește nevoile de dezvoltare şi de prioritizare pe baze economice solide, dar și proiectele de infrastructură de transport la nivel naţional se impune ca o condiţionalitate ex-ante a finanţărilor din cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare. Adoptarea sa este esenţială pentru accesarea fondurilor structurale şi asigurarea continuităţii finanţării din partea Uniunii Europene.
Citește și: Grup de protest pe Facebook, pentru a cere constructia centurii de ocolire a Timisoarei
Ultima variantă a documentului, care va fi „biblia” investiţiilor în infrastructură în următorii ani, lasă proiectele din zona de vest în acelaşi loc unde erau şi la precedenta variantă. Cel mai important, centura de ocolire a Timișoarei, rămâne pe locul cinci în ceea ce priveşte oportunitatea realizării. Varianta ocolitoare a orașului de pe Bega presupune16,8 kilometri de drum și costuri de 48 de milioane de euro, dar… cu un orizont de realizare în anii 2022 – 2023.
Există un singur proiect care e clasat pe primul loc la o categorie. Este vorba de drumul dintre Timişoara şi Moraviţa (graniţa spre Serbia), la drumuri Euro-Trans. Speranţele se cam opresc însă aici… Orizont de realizare este tot 2022 – 2023, cu un cost de 29,5 milioane de euro. Pe liste apare și Aeroportul Internaţional Timişoara, care poate beneficia de 136 milioane de euro pentru modernizare, cu un orizont de realizare pentru anii 2016 – 2018. De asemenea, Centrul Intermodal Timişoara, proiect la care titular e trecut ca şi beneficiar Consiliul Local Timişoara, are ca şi orizont de realizare a lucrărilor 2016 – 2017. Centrul ar urma să aibă 18 hectare, iar costul de realizare ar urma să fie de peste 34 de milioane de euro. Puteți consulta sinteza documentului aici.
La Timișoara a ajuns și ultimul din cele 17 tramvaie produse de Bozankaya, în lotul…
SCM winsed.swiss Timișoara o înfruntă pe CSM CSU Oradea duminică, de la ora 18:00, în…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Expert Business Center…
Consiliul Județean Timiș va trebui să semneze un acord de colaborare cu primăriile din Dumbrăvița…
Mai sunt doar câteva zile din acest an, iar dacă licitația pentru realizarea unei noi…
Peste 60% dintre români consideră că decizia Curții Constituționale a României de a anula turul…