Categories: Timp liber

Incepe Festivalul Baroc: 300 de ani de la eliberarea Timisoarei de sub turci / PROGRAM

La Timişoara începe sâmbătă, 8 octombrie, Festivalul Baroc, care, în acest an, este dedicat eliberării cetăţii Timişoarei, după 164 de ani de stăpânire turcească. Până spre finalul lunii, în oraș vor avea loc mai multe concerte de muzică veche.

Festivalul Baroc a ajuns la ediția cu numărul cinci și are loc, în acest an, în perioada 8-23 octombrie. El își propune să aducă în atenția timișorenilor atât moştenirea culturală extrem de bogată pe care o are oraşul lor, cât și să sublinieze data de 18 octombrie, declarată, prin hotărâre de consiliu local, zi de importanţă locală. În 18 octombrie 1716, prinţul Eugeniu de Savoya a eliberat cetatea Timişoarei, după 164 de ani de stăpânire turcească. A fost momentul în care orașul a început să se dezvolte și să marcheze premieră după premieră. Pe durata festivalului vor avea loc mai multe concerte, dar și o expoziție denumită „Eugenio von Savoya și Timișoara veche”. La Cărturești Mercy vor putea fi văzute mai multe stampe provenite de la Arhivele Naționale.

Program

8 octombrie – Muzeul de Artă
ora 18.30 – Serata Savoare Barocă, cu participarea Incanto Quartetto. Vor acompania: Caius Hera, la lăută, şi Claudiu Șola, la bas. Intrarea se va face pe bază de invitaţie, care se poate obţine de la Asociaţia Festivalul Baroc Timişoara.

18 octombrie – Domul Romano-Catolic
ora 20 – Concert vocal-simfonic dedicat lui Eugeniu de Savoya, denumit „Timișoara 1716 – începuturile unui oraș european”, sub conducerea muzicală a maestrului Walter Kindl. Soliști sunt Alina Todea, Maria Virginia Oniţă, Daniel Zah, Ovidiu Ciucuriţă, Lucian Oniţă. Evenimentul va fi completat de momente inedite pregătite de Capella Academica Timisiensis, al cărei concertmaestru este Ioan Fernbach, și de Corul de cameră al Filarmonicii Banatul, avându-l ca maestru de cor pe Iosif Todea. La orgă va fi Silviana Ana Cîrdu. Intrarea este liberă.

20 octombrie – Filarmonica Banatul Timișoara
Concertul extraordinar „L`Amore Innamorato”, susținut de ansamblul de muzică veche L`Arpeggiata. Conducerea muzicală este asigurată de Christina Pluhar, la teorbă. L’Arpeggiata va interpreta arii rare compuse de Francesco Cavalli, faimos organist și compozitor de operă în Veneția secolului al XVII-lea. Invitat special al concertului este soprana Hana Blažíková. Biletele de intrare se obţin gratuit, de la casieria Filarmonicii Banatul.

23 octombrie – Filarmonica Banatul Timișoara
ora 19 – Concertul de muzică barocă „Le Roi Danse”, susținut de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, cu participarea extraordinară a sopranei Rodica Vică, deţinătoare a mai multor premii naţionale şi internaţionale. Biletele de intrare la concert se obţin gratuit, de la casieria Filarmonicii Banatul.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

5 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

9 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

12 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

12 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

14 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

15 ore ago