La Timişoara începe sâmbătă, 8 octombrie, Festivalul Baroc, care, în acest an, este dedicat eliberării cetăţii Timişoarei, după 164 de ani de stăpânire turcească. Până spre finalul lunii, în oraș vor avea loc mai multe concerte de muzică veche.
Festivalul Baroc a ajuns la ediția cu numărul cinci și are loc, în acest an, în perioada 8-23 octombrie. El își propune să aducă în atenția timișorenilor atât moştenirea culturală extrem de bogată pe care o are oraşul lor, cât și să sublinieze data de 18 octombrie, declarată, prin hotărâre de consiliu local, zi de importanţă locală. În 18 octombrie 1716, prinţul Eugeniu de Savoya a eliberat cetatea Timişoarei, după 164 de ani de stăpânire turcească. A fost momentul în care orașul a început să se dezvolte și să marcheze premieră după premieră. Pe durata festivalului vor avea loc mai multe concerte, dar și o expoziție denumită „Eugenio von Savoya și Timișoara veche”. La Cărturești Mercy vor putea fi văzute mai multe stampe provenite de la Arhivele Naționale.
Program
8 octombrie – Muzeul de Artă
ora 18.30 – Serata Savoare Barocă, cu participarea Incanto Quartetto. Vor acompania: Caius Hera, la lăută, şi Claudiu Șola, la bas. Intrarea se va face pe bază de invitaţie, care se poate obţine de la Asociaţia Festivalul Baroc Timişoara.
18 octombrie – Domul Romano-Catolic
ora 20 – Concert vocal-simfonic dedicat lui Eugeniu de Savoya, denumit „Timișoara 1716 – începuturile unui oraș european”, sub conducerea muzicală a maestrului Walter Kindl. Soliști sunt Alina Todea, Maria Virginia Oniţă, Daniel Zah, Ovidiu Ciucuriţă, Lucian Oniţă. Evenimentul va fi completat de momente inedite pregătite de Capella Academica Timisiensis, al cărei concertmaestru este Ioan Fernbach, și de Corul de cameră al Filarmonicii Banatul, avându-l ca maestru de cor pe Iosif Todea. La orgă va fi Silviana Ana Cîrdu. Intrarea este liberă.
20 octombrie – Filarmonica Banatul Timișoara
Concertul extraordinar „L`Amore Innamorato”, susținut de ansamblul de muzică veche L`Arpeggiata. Conducerea muzicală este asigurată de Christina Pluhar, la teorbă. L’Arpeggiata va interpreta arii rare compuse de Francesco Cavalli, faimos organist și compozitor de operă în Veneția secolului al XVII-lea. Invitat special al concertului este soprana Hana Blažíková. Biletele de intrare se obţin gratuit, de la casieria Filarmonicii Banatul.
23 octombrie – Filarmonica Banatul Timișoara
ora 19 – Concertul de muzică barocă „Le Roi Danse”, susținut de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, cu participarea extraordinară a sopranei Rodica Vică, deţinătoare a mai multor premii naţionale şi internaţionale. Biletele de intrare la concert se obţin gratuit, de la casieria Filarmonicii Banatul.
Comentarii prin facebook