Categories: Administratie

Buziasul se pregateste de o dubla sarbatoare pe 1 decembrie

Pe 1 decembrie va fi mare sărbătoare în Buziaş. Se împlinesc 60 de ani de când stațiunea are statut de oraș, dar și 695 de ani de atestare documentară. Autoritățile locale pregătesc un program pe sufletul buzieșenilor.

Se anunță un 1 Decembrie cu totul special la Buziaș: sunt 60 de ani de când stațiunea a fost declarată oraș, dar 695 de ani de la prima atestare documentară. În aceste condiții, administrația locală vrea să le ofere locuitorilor o zi de neuitat.„Este o vârstă frumoasă, care ne face mândri. Ne-am gândit s-o marcăm într-un mod aparte”, spune primarul Sorin Munteanu. Astfel, de Ziua Naţională a României, va fi sărbătorit şi Buziaşul. Manifestările vor debuta cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor de la Biserica Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, iar apoi este programat un spectacol la casa de cultură, susţinut de brigada fetelor militare de la liceu şi de ansamblul „Izvoraşul”. Buziaşul, staţiune balneară pentru tratarea bolilor cardio-vasculare, este atestat documentar din secolul al XIV-lea, însă calitățile acestui loc au fost descoperite cu mult înainte. Descoperirile arheologice arată că așezarea era locuită din Antichitate. În 1809, medicul Johann Bernhart Lindenmayr atrage atenția autorităților vremii asupra „izvoarelor cu apă tămăduitoare”, astfel că se fac primele analize chimice. Rezultatele au arătat că aceste ape au proprietăți curative, iar în 1811 au venit primii pacienți la tratament. În 1838 a ajuns în Buziaș medicul Gheorghe Ciocârlan, care a fost primul balneolog oficial al stațiunii Buziaș. În 1906 stațiunea a fost cumpărată de industriaşul Jacob Muschong, care a continuat dezvoltarea acesteia. Buziașul a rămas în proprietatea familiei Muschong până la naționalizarea din 1948. Una dintre comorile locului este Colonada, cea mai lungă construcție de acest gen din Europa. Există încă două asemănătoare, la Karlovy Vary și Baden-Baden, dar niciuna dintre ele nu atinge lungimea celei de la Buziaș. Colonada de la Buziaş „merge” pe traseul Izvorul Josef – Hotel Phoenix – bazar – Izvorul Mihai – cazinoul din parc. Construcția este în plin proces de reabilitare, la finele acestuia urmând ca vechea „dantelărie” din lemn să-și recapete strălucirea.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago