Jurnal de campanie (10): PSD conduce in Timis intr-un sondaj cu rezultate mai putin surprinzatoare

PSD are în Timiș un avans de patru procente în fața liberalior. O spune un sondaj făcut la comanda social-democraților, ale cărui rezultate nu diferă mult de scorul de la alegerile locale. Marea dilemă privind viitorul premier în cazul în care PSD face majoritate ar putea să aibă dezlegare la Timișoara. Cu ce timișorean seamănă portretul robot al viitorului posibil premier PSD vedeți mai jos.

PSD are 37% din intențiile de vot ale timișenilor, fiind secondat de PNL, care ar obține 33 de procente. Acestea sunt datele unui recent sondaj făcut la comanda PSD Timiș, rezultatele fiind prezentate în interiorul partidului în urmă cu o zi. Liderii social-democrați spun că firma care l-a realizat a făcut și în vară un sondaj pentru alegerile locale, rezultatele de atunci fiind confirmate cu mare acuratețe de scrutinul din iunie. Pe locul III, la o distanță destul de mare, în acest sondaj vine USR, cu 8%, în timp ce PMP și ALDE sunt acreditate fiecare cu șase procente. Trebuie spus că, în urmă cu aproximativ două săptămâni, liderul PNL Nicolae Robu vorbea de un sondaj intern în care PNL ar fi pe primul loc, la o distnață mică de PSD, în timp ce restul partidelor ar fi sub pragul electoral. Interesant este faptul că rezultatele sondajului PSD-ist sunt aproape trase la indigo după rezultatele de la alegerile locale, existând desigur excepția USR, partid recent înființat.

Pe ce timișorean se suprapune portretul robot al (posibil) viitorului premier PSD

Marea enigmă a acestor alegeri e numele viitorului premier în cazul în care PSD reușește să facă majoritate cu ALDE. Președintele Liviu Dragnea este căzut din schemă, și nu doar de declarațiile lui Klaus Iohannis că nu va nominaliza un penal, ci de o lege dată chiar în timpul Guvernului PSD al lui Adrian Năstase. Ca atare, din mai multe declarații ale unor lideri social-democrați s-a făcut un portret robot al viitorului premier. Un prim indiciu l-a dat chiar Dragnea: „Este un domn care arată bine”. De aici se înțelege că e un bărbat și nu poate fi, de exemplu, Nicu Bănicioiu sau – Doamne ajută! – Codrin Ștefănescu. La constituirea portretului a contribuit ulterior primarul Capitalei, Gabriela Firea: „O să fie un bărbat arătos și deștept!”. Deci, pe lîngă frumusețe, apare o nouă însușire, ceea ce îi cam scoate din schemă pe – să zicem – un Dan Șova sau Liviu Pop. În fine, ultima piesă la acest puzzle a fost pusă chiar de Victor Ponta: „Din informațiile pe care le am, și sunt bine informat, va fi un ministru din cabinetul meu”. Din toate aceste indicii s-a speculat de către mulți „analiști” că e vorba de Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene, ulterior al Finanțelor în guverne conduse de Ponta. Numai că aici e o piedică, Teodorovici nefiind în grațiile lui Dragnea. Problema „analiștilor” din Capitală e că n-au bătaie până la Timișoara. Acolo unde unii PSD-iști au pus cap la cap indiciile de mai sus și ce „fotografie” le-a ieșit? Exact, a lui Sorin Grindeanu, președinte al CJ Timiș și PSD Timiș, fost ministru al Comunicațiilor în ultimul Cabinet Ponta. Care, și aici nu este deloc o glumă, chiar pare a fi o variantă discutată de conducerea PSD.

Campanie cu… gunoaie

Bun, să trecem acum de la lucruri serioase la clovnii din campanie. Se știe, o dată la patru ani, în goană după voturi, mulți candidați fac lucruri pe care altfel nu le-ar face niciodată. Unii (Elena Udrea) dau cu mopul, croșetează sau fac sarmale în fața camerelor de luat vederi. Alții dansează sau se scălâmbăie în emisiuni TV pentru tâmpiți. În Timiș parcă e un obicei, pentru mulți, ca în campanie să strângă gunoaie. E cazul de dată recentă al candidatului PMP Marius Dugulescu. Care, cu mare pompă, înconjurat de colegi de partid, voluntari sau pe bani, s-a pus pe strâns gunoaie pe malurile râului Nădrăgel. Că ideea li s-a părut liderilor PMP Timiș de-a dreptul spectaculoasă o dovedește și un comunicat de presă însoțit de fotografii. OK, inițiativă lăudabilă! Dar de ce doar în campanie? Iar dacă tot faci o faptă bună, de ce te lauzi atâta cu ea? Că mândria (derivată din lauda de sine) nu e iubită nici de Dumnezeu, lucru pe care un pastor ar cam trebui să-l știe.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Timişoreanca Antonia Ioana Bâlcu merge în China la Olimpiada interdisciplinară Ştiințele Pământului

Performanţă deosebită pentru învăţământul timişean. Antonia Ioana Bâlcu, elevă la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara,…

19 minute ago

Marian Vasile e supărat foc pentru că nu e singurul candidat independent pentru funcția de primar al Timișoarei

Deși el știe sigur că are șanse adevărate să devină viitorul primar al Timișoarei, acum…

38 de minute ago

Descoperă oferte avantajoase la biletele de avion cu eSky.ro

Adori să evadezi din cotidian și să explorezi lumea? Te-ai săturat să aștepți ore nesfârșite…

55 de minute ago

Accident mortal în Timiş. Lipsa de experienţă a unui tânăr de 19 ani a dus la moartea unei fete de 17 ani

Un tânăr, în vârstă de 19 de ani, a condus un autoturism pe DN 59…

O oră ago

Candidează românește

Nu ne trebuie multe sondaje de opinie să ne dăm seama că Dominic Fritz și…

2 ore ago

Poate te întrebi cine e PPC

Poate ai observat că identitatea vizuală a furnizorului tău de energie s-a schimbat. Cei doi…

3 ore ago