Categories: Invatamant

Universitatile din Timisoara pica examenul la anticoruptie

Universităţile timişorene nu stau deloc bine în ultimul clasament realizat de Coaliția pentru Universități Curate (CUC), potrivit unui raport făcut public joi de Societatea Academică din România (SAR). Numit forţat Topul Corupţiei, studiul se referă, de fapt, la criterii de evaluare în ceea ce privește transparenţa, corectitudinea administrativă, managementul financiar, meritocraţia şi antidiscriminarea.

Cele patru universităţi timişorene au fost analizate de Coaliția pentru Universități Curate în cadrul proiectului intitulat „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților și schimbul de bune practici”. Au fost folosite șase criterii: transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, managementul financiar, meritocrația și antidiscriminarea. Chiar studiul realizat recunoaşte că, de fapt, nu se măsoară corupţia, ci controlul corupţiei. „Această investigație nu măsoară corupția din universități, ci capacitatea de a asigura integritatea procesului de educație, cu alte cuvinte, controlul corupției. Un scor de cinci nu reflectă doar o universitate de cinci, ci capacitatea de a asigura doar 50% din integritatea indispensabilă unei educații de calitate. Practic, înseamnă că unul din două doctorate riscă să fie plagiat, una din două licențe să fie copiată, și așa mai departe”, se arată în document.

Universităţile din Timișoara au primit un număr de steluţe în funcţie de care au fost incluse într-un clasament. Niciuna dintre acestea nu este inclusă în prima grupă a universităţilor „bune”, a celor care au primit patru stele. Prima instituţie care apare în clasament este Universitatea de Vest, cotată la trei stele, în cea de a doua grupă a clasamentului. Alte două universităţi, Politehnica şi cea de Medicină şi Farmacie, apar în grupa a treia, cu câte două stele, aici fiind situată cea mai mare parte a universităţilor româneşti. Cel mai prost este clasată Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, care a primit o singură steluţă, fiind în grupa „roşie” a clasamentului, penultima. Ultima grupă existentă, este cea în care au fost incluse cele mai „rele” universităţi. Mai precis, este vorba de o singură universitate, cea din Reşiţa, instituţie aflată în picaj liber şi care a cerut protecţia Universităţii din Vest Timişoara pentru a nu se desfiinţa, prin intermediul unei absorbţii. Raportul integral poate fi consultat aici.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

O oră ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

2 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

4 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

5 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

5 ore ago

Sfânta Lumină ajunge pe calea aerului în Timişoara sâmbătă seară

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române…

6 ore ago