Categories: Invatamant

Universitatile din Timisoara pica examenul la anticoruptie

Universităţile timişorene nu stau deloc bine în ultimul clasament realizat de Coaliția pentru Universități Curate (CUC), potrivit unui raport făcut public joi de Societatea Academică din România (SAR). Numit forţat Topul Corupţiei, studiul se referă, de fapt, la criterii de evaluare în ceea ce privește transparenţa, corectitudinea administrativă, managementul financiar, meritocraţia şi antidiscriminarea.

Cele patru universităţi timişorene au fost analizate de Coaliția pentru Universități Curate în cadrul proiectului intitulat „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților și schimbul de bune practici”. Au fost folosite șase criterii: transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, managementul financiar, meritocrația și antidiscriminarea. Chiar studiul realizat recunoaşte că, de fapt, nu se măsoară corupţia, ci controlul corupţiei. „Această investigație nu măsoară corupția din universități, ci capacitatea de a asigura integritatea procesului de educație, cu alte cuvinte, controlul corupției. Un scor de cinci nu reflectă doar o universitate de cinci, ci capacitatea de a asigura doar 50% din integritatea indispensabilă unei educații de calitate. Practic, înseamnă că unul din două doctorate riscă să fie plagiat, una din două licențe să fie copiată, și așa mai departe”, se arată în document.

Universităţile din Timișoara au primit un număr de steluţe în funcţie de care au fost incluse într-un clasament. Niciuna dintre acestea nu este inclusă în prima grupă a universităţilor „bune”, a celor care au primit patru stele. Prima instituţie care apare în clasament este Universitatea de Vest, cotată la trei stele, în cea de a doua grupă a clasamentului. Alte două universităţi, Politehnica şi cea de Medicină şi Farmacie, apar în grupa a treia, cu câte două stele, aici fiind situată cea mai mare parte a universităţilor româneşti. Cel mai prost este clasată Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, care a primit o singură steluţă, fiind în grupa „roşie” a clasamentului, penultima. Ultima grupă existentă, este cea în care au fost incluse cele mai „rele” universităţi. Mai precis, este vorba de o singură universitate, cea din Reşiţa, instituţie aflată în picaj liber şi care a cerut protecţia Universităţii din Vest Timişoara pentru a nu se desfiinţa, prin intermediul unei absorbţii. Raportul integral poate fi consultat aici.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin

Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică…

31 de minute ago

S-a făcut dreptate! România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo și a terminat grupa cu maximum de puncte, 18

Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ''masa verde'', cu 3-0,…

O oră ago

Cătălin Drulă: Le cer demisia lui Grindeanu și Simonis! Minciuna și sfidarea trebuie să înceteze

Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup…

2 ore ago

Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara

Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…

3 ore ago

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

7 ore ago

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

7 ore ago