Categories: AlegeriUltima ora

Aproape 19 milioane de romani isi aleg duminica deputatii si senatorii: cum votam si unde

Românii aleg duminică, 11 decembrie, deputații și senatorii care, în următorii patru ani, le vor reprezenta, teoretic, interesele. Sunt așteptate la urne în jur de 19 milioane de persoane cu drept de vot. Secțiie se deschid la ora 7 și se vor închide la ora 21. La acest scrutin se revine la sistemul de vot pe lista partidului.

Pe 11 decembrie 2016 vor fi aleși 332 de deputați și 134 de senatori. În final, vor fi cu 122 de parlamentari mai puțin decât după alegerile din 2012, când s-a folosit sistemul votului uninominal. Pot vota cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor. Ei își pot exprima opțiunea numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Alegătorii trebuie să prezinte un act de identitate valabil, care va fi scanat cu tableta, la fel la scrutinul de la locale, din iunie 2016. Dacă în ziua votării se află în altă localitate de pe raza aceluiași județ, ei pot vota la orice altă secție de votare din circumscripția electorală respectivă, fiind trecuți pe liste suplimentare. În cazul în care nu știți unde trebuie să mergeți la vot, puteți accesa site-ul www.registrulelectoral.ro, unde, după introducerea datelor personale, veți primi informația de care aveți nevoie. În premieră, numărarea voturilor, de la scoaterea din urnă până la momentul înotcmirii procesului verbal, va fi filmată. Operatorii dotați cu tablete, alegerile din 11 decembrie vor fi supravegheate strict. Mai exact, autorităţile vor verifica CNP-ul fiecărei persoane prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Se vor folosi tablete, care trebuie să fie în permanenţă încărcate.

Operatorii care au sarcina de a scana cartea de identitate, în secțiile de votare, vor avea o sarcină în plus, atunci când se vor închide urnele de vot. Aceștia sunt nevoiți să filmeze cu aceeași tabletă numărarea voturilor, de la scoaterea lor din urne și până în momentul întocmirii procesului verbal. În Timiș sunt 595 secții de votare, din care 212 în Timișoara. Pe listele electorale sunt peste 628.000 de alegători, pentru care s-au tipărit 1,365 milioane de buletine de vot. Organizarea alegerilor în Timiș a costat aproximativ 3,5 milioane de lei, sumă care include și indemnizațiile membrilor secțiilor de votare.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

10 minute ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

39 de minute ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

52 de minute ago

Descoperă noua tendință de shopping cu haine și accesorii de probă!

Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…

3 ore ago

Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare

Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…

3 ore ago

În decembrie începe primul foraj la tunelurile de la Margina – Holdea și se va lucra pe opt fronturi în paralel/FOTO

Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea…

3 ore ago