După mai mulți ani de procese, Primăria Timişoara obține o victorie clară în cazul Casa Mühle: Curtea de Apel obligă proprietarii să readucă imobilul la starea inițială din 2012, după ce a respins apelul formulat de Nelson Mihai, cel care a moștenit casa cu poveste. Aceasta a ajuns acum o ruină sângerândă pe obrazul Timișoarei.
În mai 2012, Ionel Stancu s-a apucat de lucrări la Casa Mühle: el voia să demoleze parțial vechiul imobil și să-l reconstruiască după noi planuri, mai potrivite gusturilor sale. Lucrările au fost oprite de autorităţi, iar proprietarului i s-a pus în vedere să ia anumite măsuri, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Primăria Timişoara l-a acţionat apoi în instanţă, pentru a-l obliga să readucă imobilul la starea inițială În caz contrar, municipalitatea cerea permisiunea să intervină și, ulterior, să recupereze banii de la proprietar. Demersului municipalității s-a alăturat Liga Bănăţeană, prin intermediul Asociaţiei pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor (ProDoMo). În iunie 2014, primăria obținea o victorie în instanță în acest caz, la Judecătoria Timișoara, însă sentința a fost atacată imediat de Ionel Stancu.
După mai multe termene, o cerere de recuzare a judecătorilor făcută de Ionel Stancu, Tribunalul Timiș a admis, în martie 2015, a admis, pe 11 martie, apelul făcut de acesta. Între timp, Ionel Stancu a murit, s-a făcut succesiunea, iar casa florarului imperial Wilhelm Mühle a ajuns în proprietatea moștenitorului acestuia, Nelson Mihai. Procesul a fost suspendat până în vara lui 2016, au urmat mai multe termene la care Nelson nu s-a prezentat, iar miercuri, 21 decembrie, Curtea de Apel a dat sentința: proprietarul va fi obligat să readucă imobilul la starea inițială din 2012. „Sunt extrem de bucuros că am reușit să câștigăm definitiv și irevocabil procesul civil pentru aducerea la starea inițiala a Casei Mühle. Fără a folosi cuvinte mari, am scris istorie, fiind prima decizie de acest gen din România și creând o șansă nu doar pentru Casa Mühle, dar și pentru multe alte monumente batjocorite în întreaga țară. Demersul început acum trei ani, cu ordonanța președințială de punere în siguranță, respectiv cu procesul civil pentru obligația de a face, și-a încheiat partea de instanță. De acum vom supraveghe atent ce se întâmplă la Casa Mühle și vom interveni autorizat”, a declarat, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu. Rămâne de văzut cum, când și dacă Nelson se va conforma deciziei instanței.
Wilhelm Mühle s-a născut în 1844, în Boemia, la Kulm. A dobândit cunoștințe legate de creșterea florilor în Cehia și apoi Germania și, în 1866, s-a stabilit la Timișoara, unde a devenit grădinarul-şef al lui Wenceslas Franz Niemetz, cel mai mare cultivator de flori din oraş din acea vreme. Mühle s-a căsătorit cu fiica lui Niemetz şi, în 1876, a preluat cu succes afacerea. În acea perioadă a construit ceea ce astăzi este cunoscut drept Casa Mühle.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…