Democraţia nu face casă bună cu fotbalul în România. Toate echipele care au evoluat în utlimul an de comunism în Divizia A au fost desfiinţate sau au suferit modificări juridice esenţiale. Atinse şi ele de virusul economiei de piaţă, fostele echipe departamentale Steaua şi Dinamo, în loc să fie desfiinţate după Revoluţia din 1989, au fost ajutate de noul sistem, în timp ce echipele studenţeşti din Timişoara, Craiova, Cluj, Bucureşti sau Iaşi au intrat în declin care a culminat cu desfiinţarea! Excepţie au făcut Victoria Bucureşti, FC Olt Scorniceşti şi Flacăra Moreni, toate trei desfiinţate în 1990.
În plin comunism, când frigul, întunericul şi foamea erau cuvinte de ordine în România, fotbalul românesc, la nivelul echipelor de club, a fost unul dintre cele mai puternice de pe continent, în urmă cu 27 de ani. Următorul sfert de secol a însemnat o decădere incredibilă a fotbalului în România, chiar dacă la nivelul primei reprezentative rezultatele au fost excelente în anii 1990. La finalul sezonului 1989 – 1990, Divizia de atunci cuprindea un număr de 18 echipe: Dinamo Bucureşti, Steaua Bucureşti, Universitatea Craiova, Petrolul Ploieşti, Politehnica Timişoara, Inter Sibiu, FCM Braşov, Corvinul Hunedoara, Farulş Constanţa, FC Bihor, Sportul Studenţesc, FC Argeş Piteşti, Universitatea Cluj, Jiul Petroşani, SC Bacău, Flacăra Moreni, Victoria Bucureşti şi FC Olt Scorniceşti.
La 27 de ani distanţă, doar două echipe din cele 18 mai evoluează în actuala Liga 1! Aţi ghicit, este vorba despre fostele echipe departamentale Dinamo şi Steaua, ambele din Bucureşti. Celelalte 16 formaţii au fost desfiinţate, chiar dacă în prezent sunt echipe care evoluează sub aceiaşi titulaturi. Inclusiv Steaua şi Dinamo au suferit mai multe transformări juridice care lasă de înţeles că nici acestea nu mai sunt conforme cu originalul. La nivelul eşalonului secund, care era împărţit în trei serii a câte 18 echipe, se regăseau echipe ca Rapid Bucureşti, Oţelul Galaţi, Politehnica Iaşi, UT Arad, Olimpia Satu Mare, Maramureş Baia Mare, CSM Reşiţa, Gloria Bistriţa sau ASA Targu Mureş.
Dacă în urnă cu 27 de ani aria de selecţie însemna 18 echipe în primul eşalon şi 54 de echipe în cel de-al doilea, în prezent avem 14 echipe Liga 1 şi vreo 18 echipe (nu se ştie numărul exact, fiind posibil ca până la finalul sezonului să se mai retragă câteva echipe) la nivelul Ligii 2, adică mai puţin de jumătate faţă de acum aproximativ 30 de ani. Cu greu se găseau echipe din comune sau sate la nivelul primelor două eşaloane, aşa cum se întâmplă în prezent, când Voluntariul sau Chiajna evoluează cu brio în Liga 1. În trecut făceau excepţie FC Olt Scorniceşti şi Flacăra Moreni, prima echipă fiind cadoul sistemului pentru dictatorul Nicolae Ceauşescu, născut la Scorniceşti.
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…