Categories: SocialUltima ora

A doua seara de proteste anti-gratiere si amnistie la Timisoara: Penalii, la puscarie! / FOTO

Timișorenii s-au mobilizat mai bine decât în prima seară de proteste. Undeva spre 1.000 de oameni au ieșit în stradă joi, pentru a-și exprima totalul dezacord cu ordonanțele amnistiei și grațierii, propuse de Guvernul Grindeanu. Este cel mai numeros miting de după perioada Colectiv și s-a lăsat cu huiduieli.

Încă o seară de protest în Piața Victoriei din Timișoara. Dacă miercuri acțiunea, convocată pe Facebook, a avut parte de o participare destul de modestă, joi, mobilizarea a fost mult mai bună. Au fost în jur de 1.000 de timișoreni, tineri și nu numai, care au decis să-și exprime public revolta față de încercarea PSD de a emite ordonanțe pentru grațiere și modificarea Codului Penal. Cele două acte nu au fost promovate în ședința de guvern condusă, pe 18 ianuarie, de președintele Klaus Iohannis, fiind, în schimb, publicate pe site-ul Ministerului Justiției, pentru dezbatere publică. Dacă, la început, participarea la protest a părut să fie una destul de anemică, după ora 18,30 numărul celor ajunși în Piața Victoriei a crescut vertiginos, astfel că erau aproape 1.000 de oameni. Oamenii au citit alineate din Constituție și au scandat lozinci precum „DNA să vină să vă ia”, dar și „Penalii la pușcărie”. Pe pancartele afișate se puteau citi mesaje precum „Vă rugăm să ne scuzați, noi producem, voi furați”, „Vrem democrație fără amnistie” și „Dragnea, nu uita, va veni și vremea ta”. Protestatarii au huiduit serios la auzul numelui premierului Sorin Grindeanu, dar și al președintelui PSD Liviu Dragnea sau al liderului ALDE Călin Popescu-Tăriceanu. Apoi, la fel ca miercuri, seară, au pornit într-un marș, înconjurând Piața Victoriei.

În altă ordine de idei, USR a anunțat joi că va iniția o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Florin Iordache. USR va înainta și un memoriu către Ministerul Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii și a Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, arătând de ce proiectele urmăresc interesele unor persoane care dețin sau au deținut funcții publice și nu pe cele ale societății, care are nevoie de limitarea fenomenului corupției. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, pentru presa centrală, că parlamentarii liberali vor semna moțiunea inițiată de Nicușor Dan și colegii săi. Același lucru l-ar putea face și parlamentarii PMP. Robert Turcescu a spus că subiectul nu a fost discutat în partid, dar că, în același timp, „orice formulă de sancționare a abuzurilor PSD este binevenită”. O moțiune simplă poate fi depusă cu semnăturile a cel puțin 50 de deputați sau 34 de senatori. USR are 30 de deputați și 13 senatori.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

2 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropoliul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

2 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

9 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

12 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

12 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

15 ore ago