Categories: Invatamant

Descoperiti povestile Timisului! Altfel de program pentru Scoala Altfel

Județul Timiș are tot felul de povești, numai bune de descoperit în timpul „Săptămânii Altfel”. Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) Timiș are o invitație către copii și, deopotrivă, dascăli: fiți „cool” și luați Timișul la pas.

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului propune un program… altfel pentru „Săptămâna Altfel”. Este vorba despre 15 excursii prin Timiș, care vor fi prezentate în școlile din județ, pentru ca profesorii și părinții să se poată pune de acord cu viitoare excursii. Sunt mai multe trasee, prin care cei mici, dar și cei mari pot descoperi lucruri interesante și mai puțin știute despre județul în care locuiesc. Unul dintre ele se referă, de exemplu, la conacele din Timiș, ale căror povești sigur vor atrage curioșii. „O tură la conacele din Timiș, prezentată de Asociația Culturală Ariergarda, este o tură foarte ușoară. Se poate face într-o zi, nu necesită o pregătire deosebită. Am încercat să atragem alături de noi comunitățile locale, care vor încerca să vină cu specialități culinare ale zonei. Poate vom avea putea mânca niște «croafne» (gogoși – n.r.) autentice”, explică Ioan Gropșan, de la Asociația Culturală Ariergarda.

În principiu, turele sunt gratuite, dar există și unele care presupun anumite costuri. APDT a făcut mai multe materiale de promovare a diverselor obiective turistice. „Afișele sunt un sprijin pentru părinții și profesorii care se implică în organizarea evenimentelor din cadrul Programului «Școala Altfel 2017», dar și o formă de promovare și dezvoltare a turismului în Timiș, de a descoperi sau reîntâlni locurile minunate din județ. Aceste afișe permit cadrelor didactice, elevilor și părinților să identifice și să valorifice resursele locale”, spune Delia Barbu, directorul APDT Timiș. Partenerii APDT Timiș sunt Asociația Culturală Ariergarda, Equilibrium și Timisiensis Bikers, alături de infocentrele turistice din județ, prof. Lucia Ianculescu și agenții de turism.

Obiectivele propuse de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș

  • Jimbolia – Orașul celor șase muzee (Muzeul Presei Sever Bocu, Muzeul Ștefan Jäger, Casa Memorială Karl Diel, Muzeul Pompierilor Florian, Muzeul Căilor Ferate, Muzeul Fundației Petre Stoica (excursie de o zi; posibil ghid din Jimbolia; se poate mânca în localitate; informații Primăria Jimbolia, tel. 0256-360.764)
  • Cu caiacele pe Bega – Povestea Canalului (excursie de o jumătate de zi pe traseul Remetea-Ghiroda; picnic pe malul apei; organizator Equilibrium, tel. 0722-454.022)
  • O zi cu aripi : Muzeul Traian Vuia – Complex Turistic Zolt (excursie de o jumătate de zi; se poate mânca la pensiune, contact muzeu 0728-941.713, contact Zolt 0744-587.698)
  • În Țara Făgetului: Bisericile de lemn Groși, Margina, Crivina, Românești, Fabrica de oțet Margina, Casa memorială Sorin Titel (excursie de o zi, ghid Infocentrul turistic Margina, se poate mânca la Valea lui Liman sau la Hanul lui Bogdan; contact Margina tel. 0723-124.952)
  • Artă populară în Timiș – Muzeul „Iulia Folea Troceanu” Buziaș și Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj (excursie de o zi; se poate mânca în Lugoj sau la Hanul Ana Lugojana; informații muzeu Buziaș 0744-625.443, muzeu Lugoj 0256-354.903)
  • Spre Ocrotitorul Banatului – Traseul mănăstirilor din sudul județului: Mănăstirea Sărbească Sfântul Gheorghe – Mănăstirea Săraca – Mănăstirea de călugări de la Partoș (excursie de o zi, se poate servi masa la mănăstirea Partoș; contact Partoș 0256-417.491)
  • În cea mai veche cetate europeană din Epoca Bronzului – Iarcurile de la Cornești (excursie de o zi, cu ghid de la Muzeul Banatului; se poate mânca la Băile Calacea; contact Muzeul Banatului tel. 0745-265.532, contact Băile Calacea 0722-380.541, 0256-379.612)
  • Discuri, nu discuții! Jocuri în aer liber cu Equilibrium (ieșire de o jumătate de zi, în apropierea orașului, pădure, picnic; contact tel. 0722-454.022)
  • Învață să călătorești! (acțiune în clase, lecție – prezentare turism; organizator Equilibrium 0722-454.022)
  • Discovering Timișoara – Building values – 7 tururi ale orașului (organizator Redona Travel, contact 0722-540.454)
  • Ai grijă pe unde calci în Lugoj! – Traseul personalităților (excursie de o zi, organizator Ariergarda, contact 0722-450.022)
  • Timișoara – Orașul Revoluției din 1989 – istorie și monumente (tură de o jumătate de zi, organizator Tymes Tours, contact 0722-525.734)
  • Mătase timișoreană pentru Viena , prof. Lucia Ianculescu (acțiune în clase, lecție-prezentare; contact 0763-661.412)
Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

35 de minute ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

55 de minute ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

2 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

3 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

4 ore ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

4 ore ago