Categories: JustitieUltima ora

Ostaficiuc, condamnat la patru ani si jumatate in dosarul Poli

Fostul şef al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, a fost condamnat la patru ani și jumătate în dosarul finanţării echipei de fotbal Poli Timişoara. El a fost trimis în judecată alături de alte nouă persoane. Sentința a fost dată de Tribunalul Timiș și poate fi atacată.

Procurorii DNA Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, în august 2015, a şapte angajaţi sau foşti angajaţi ai CJ Timiş şi a trei foşti şefi ai FC Politehnica Timişoara SA. Este vorba despre fostul preşedinte al CJ, Constantin Ostaficiuc, şi fostul secretar Petrişor Nădăştean, acuzaţi de abuz în serviciu în formă continuată. Funcţionarii publici Răzvan Hrenoschi, Daniela Pepa, Dan Sabin Cionvică, Petru Borza și Mircea Marian Mihuţ au fost trimişi în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată. Au mai fost trimişi în judecată Gheorghe Haic Chivorchian, Ion Negrei şi Liviu Ioan Roşca, care aveau funcţii de conducere la FC Politehnica Timişoara SA, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, Ostaficiuc şi Nădăştean au aprobat şi dispus, în perioada 2008-2011, alocarea şi plata, cu sprijinul celorlalţi inculpaţi, din bugetul judeţului Timiş, a sumei de 9,95 milioane de lei către S.C. Politehnica Timişoara S.A., în condiţiile în care finanţarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice era limitată la entităţile fără scop lucrativ, în condiţiile în care S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A, devenită ulterior S.C. Politehnica Timişoara SA, era organizată ca societate pe acţiuni. Ostaficiuc şi Nădăştean au iniţiat şi au avizat favorabil o hotărâre a CJ, în baza căreia, în aprilie 2008, s-a semnat protocolul de colaborare între Consiliul Judeţean Timiş şi S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA, societate condusă la acea vreme de Marian Iancu, având ca obiect susţinerea echipei de fotbal, invocând ca şi considerent social necesitatea realizării proiectului de ridicare a nivelului performanţei sportive şi asigurarea condiţiilor de accedere şi participare la competiţiile de club UEFA. „În realitate, sumele alocate de la bugetul judeţean Timiş au fost folosite în alte scopuri decât destinaţia stabilită prin protocol (…) Astfel, banii au fost direcţionaţi în alte scopuri (plăţi de penalităţi contractuale şi chirii, în relaţia cu acelaşi Consiliu Judeţean, plăţi prin executare silită efectuată de organele fiscale ale Ministerului Finanţelor Publice, etc.)”, susţineau procurorii DNA.

Sentința Tribunalului Timiș a fost dată pe 30 decembrie și a fost publicată pe 31 decembrie. Judecătorii au decis să-l condamne pe Constantin Ostaficiuc la patru ani și șase luni de închisoare și interzicerea, timp de trei ani, a dreptului de a fi ales și de a ocupa o funcție publică. În noiembrie 2016, Ostaficiuc a fost condamnat definitiv la opt luni de închisoare cu suspendare, de Curtea de Apel Timișoara,pentru conflict de interese în formă continuată. Petrișor Nădăștean, fostul secretar al CJ, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, un termen de supraveghere de trei ani și jumătate și efectuare a 60 de zile de muncă în folosul comunității. Aceeași sentință i-a fost dată și lui Răzvan Hrenoschi, respectiv Mircea Marian Mihuț și Dan Cionvică. Gheorghe Chivorchian a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare, însă pedeapsa va fi sporită cu patru luni închisoare, reprezentând 1/3 dintr-o altă pedeapsă de un an. Sentința pronunțată de Tribunalul Timiș nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo

Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu…

16 minute ago

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 26 aprilie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 26.04.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi…

12 ore ago

Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara

Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și…

13 ore ago

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se…

15 ore ago