Categories: Primăria Timişoara

15 milioane de euro pentru reabilitare termica: Banii se dau pe principiul primul venit, primul servit

Cel puțin 60 de blocuri din Timișoara vor fi reabilitate termic, cu bani de la Uniunea Europeană. Suma totală alocată pentru aceste lucrări va fi de aproximativ 15 milioane de euro. Primul pas este proiectarea, pentru care PMT face acum licitație. La reabilitarea de pe exercițiul financiar trecut, tocmai proiectarea a fost cu cântec.

Primăria Timișoara a dar drumul licitației pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare termică în cazul a 29 de blocuri, din zonele Dâmbovița, Arieș, Mareșal Averescu, Științei, Calea Martirilor, Calea Aradului, Calea Torontalului, Calea Lipovei, Popa Șapcă, Soarelui, Odobescu și Complex. „Vom scoate la licitaţie proiectarea şi pentru alte blocuri. Vom merge pe loturi, vrem să eficientizăm această activitate şi de aceea nu vrem să aşteptăm. Îi rog pe cetăţenii care doresc să beneficieze de aceste proiecte să se mişte repede, pentru că aici regula este «primul venit, primul servit». Vom putea să accedem o sumă importantă, dar cine nu se grăbeşte rămâne mai la urmă. Avem acum o listă de blocuri, dar dacă nu se răspunde, sărim şi mergem la cei care au venit ulterior cu declararea interesului”, spune primarul Nicolae Robu. În total, ar fi vorba despre o finanțare de 15 milioane de euro. „Vom face mai multe blocuri decât pe exercițiul financiar trecut, când am reabilitat 50. Vom încerca să facem, dacă se poate, 70-80, dar minimum 60 ne-am propus, ca să fie mai multe decât pe exercițiul trecut”, a mai declarat edilul. Cele cinci proiecte de reabilitare termică din exercițiul financiar trecut, care au inclus 50 de blocuri, au avut o valoare totală de 44 de milioane de lei. Pentru că lucrările nu au fost gata până la 31 decembrie 2015, facturile emise ulterior acestei date au fost achitate de la bugetul local. A fost vorba despre 13,7 milioane de lei. Proiectantul care a întocmit documentația tehnică pentru reabilitarea termică s-a judecat cu primăria, după ce a fost plătit cu 64.000 de lei pentru munca sa, conform contractului, iar ulterior a solicitat o sumă de 20 de ori mai mare, pe motiv că numărul de blocuri care trebuia reabilitate nu a fost trecut în acte. Firma a câștigat inițial la Tribunalul Timiș, care îi acordase despăgubiri de 1,2 milioane de lei, dar a pierdut la Curtea de Apel.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Societatea de salubritate a ridicat 7000 de tone de deșeuri abandonate pe străzile Timișoarei

De pe străzile Timișoarei au fost adunate anul trecut, în perioada ianuarie - noiembrie, aproximativ…

15 ore ago

Bilja Krstić & Bistrik Orchestra și Yu Grupa încheie seria concertelor din Piața Operei, susținute cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Seria evenimentelor muzicale susținute pe scena amenajată la Târgul de Crăciun, în Piața Operei din…

16 ore ago

2024 în politica locală. Fritz şi Simonis, în „paso doble”. PNL, ultimul vals?

Dacă s-ar face un sondaj privind cel mai influent politician al anului 2024 din judeţul…

16 ore ago

SCM Timişoara deschide balul sub panou cu un meci dificil pe teren propriu

Baschetbaliștii de la SCM winsed.swiss Timișoara sunt primii sportivi ai clubului bănăţean care joacă un…

17 ore ago

Aqutim a reabilitat la Timișoara în 2024 40 de kilometri de rețea de apă și 20 de kilometri de rețea de canalizare

Societatea Aquatim a reușit anul trecut, cu fonduri europene, să reabiliteze 40 de kilometri de…

17 ore ago

Consiliul Județean Timiș a pierdut trei consilieri într-o singură săptămână

Trei consilieri județeni aleși de oamenii din Timiș au renunțat la funcția pentru care au…

18 ore ago