Categories: Zâmbete amare

Cand modestia l-a coplesit pe Robu: doar 5.000 de euro salariul?

Multă lume s-a revoltat, în special prin comentarii pe site-uri, iar alții au făcut bășcălie în momentul în care primarul Nicolae Robu și-a autoevaluat munca și i-a ieșit că un salariu de 5.000 de euro ar fi echitabil pentru el. Într-o oarecare măsură, cei revoltați au dreptate, fiindcă un astfel de salariu în domeniu public e destul de jignitor pentru cei care câștigă la stat sau la privat ceva mai mult de 1.000 de lei pe lună. Pe scurt, un salariu occidental într-o economie departe de-a fi performantă. Din acest punct de vedere au dreptate. Pe de altă parte, și Robu are dreptatea lui. Ba poate chiar a dat dovadă de modestie exagerată de această dată. Chiar smerenie, în condițiile în care el n-a dat niciodată dovadă de această calitate.

Dovadă în acest sens, de exemplu, declarația din momentul în care a anunțat că va candida pentru un nou mandat în fruntea PNL Timiș: „Sunt în mod detașat persoana cu cea mai mare notorietate pozitivă din PNL Timiș. Sunt un om de echipă, tolerant și iertător, capabil să adun tot ce are partidul mai bun pentru maximizarea șanselor sale în alegeri (…) Reprezint, din postura de primar al Timișoarei, aproape 50% din electoratul din Timiș. Am proiecte de mare impact pentru Timișoara, pe care le voi materializa în următorii ani și care îmi vor crește prestigiul și încrederea oamenilor. O bună cotă parte se va transfera către PNL și fac eforturi în acest sens”. Repet însă, în problema salariului, Robu a fost foarte modest și o să explic și de ce.

Din toate intervențiile publice ale primarului, toată lumea a înțeles că el face singur toată treaba instituției. Niciodată n-a folosit expresii de genul „Primăria a făcut. Primăria va face”. Dintotdeauna a fost „Eu am făcut, eu voi face”. Deci, Robu pasează și centrează, el dă și cu capul. El este până și șeful comisiei de gestiune a cadavrelor de animale. Restul angajaților din primărie sunt un fel de spectatori care stau și aplaudă în extaz realizările one-man show-ul Robu. Mai știe cineva, de exemplu, că există un viceprimar pe numele Imre Farkas? Dovadă că Robu face singur totul e și declarația sa din 31 ianuarie, când s-a revoltat prima dată pe marginea majorării salariilor din primărie, afirmând că nu e corect. Mai ales că această mărire putea să taie investiția de la fântâna cu sclipici mutată acum în Parcul Botanic. (Ulterior și-a nuanțat poziția, afirmând că ar trebui să primească bani de la guvern pentru majorarea acestor lefuri.)

Ca atare, atâta timp cât doar el muncește în primărie (hai, poate mai fac câte ceva Ionuț Nasleu și Sanda Greblă!), un salariu de 5.000 de euro e chiar infim, ridicol de-a dreptul. Ba Robu e modest când spune că și alți primari de mari municipii merită același salarii. N-are dreptate aici, fiindcă peste tot primarii vorbesc de genul „Primăria X a făcut asta”. Deci acolo nu doar primarii muncesc, ci toți angajații, deci edilii nu merită salarii mari, așa cum merită Robu care le face singur pe toate.

Ca o concluzie, la câte face primarul pentru Timișoara, o leafă de 5.000 de euro e caraghios de mică. Ar mai fi însă o problemă, în momentul în care Robu ar primi salariul pe care-l merită. Se numește răspundere. Ca în domeniul privat. Adică, atunci când ești plătit regește ar trebui să răspunzi, cel puțin material, atunci când, de exemplu, plătești șapte milioane de lei pentru niște vaporașe care nu pot circula pe Bega, fiind acum adăposturi pentru boschetari. Ca să dau doar un exemplu și ar mai fi și altele. Vorbim așadar de răpundere și asumare. L-ați văzut pe Robu să-și asume vreodată cel mai mic eșec, fie la partid, fie la primărie? Fiindcă au fost și din acestea, chiar dacă el nu le vede. Dar asta e o altă problemă.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

9 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

12 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

13 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

14 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

14 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

16 ore ago