Categories: Primăria Timişoara

Dialog despre fasiile verzi: Robu a chemat peisagistii la discutii

Vor dispărea sau nu fâșiile verzi dintre trotuare și carosabil, pe care primarul Nicolae Robu le consideră una dintre principalele surse de poluare din oraș? Peisagiștii de la AsoP urmează să-și prezinte acum soluțiile pe care le propun administrației locale.

Primarul Nicolae Robu a anunțat, la finele lunii februarie, că vrea desfiinţeze fâșiile dintre trotuare și carosabil, considerate spații verzi. „Nu consider că sunt spaţii verzi acele fâşii dintre trotuar şi carosabil care, de fapt, nu au niciun fir de iarbă. Ele conţin doar pământ care, când plouă, se transformă în noroi, respectiv noroi în care bălteşte. Când e vreme bună, avem praf care se ridică în atmosferă şi pe care îl inspirăm (…) E o prostie să-ţi îndeplineşti indicatorii de suprafaţă verde raportată la suprafaţa oraşului prin astfel de fâşii. Ele trebuie desfiinţate, ca să nu mai fie mizerie acolo. Sunt doar zone de protecţie a drumului. Aceste fâşii au fost desfiinţate de majoritatea oraşelor mari vest-europene (…) Nu prin acele fâşii se rezolvă problema spaţiilor verzi”, explica edilul. El se declara însă deschis la dialog și spunea că vrea să cheme la discuții Asociația Peisagiștilor, care a criticat intenția desființării acestor fâșii verzi. „Nu vreau să creăm un litigiu între administraţia publică locală şi această asociaţie. Îi invit la o discuţie şi să aibă o poziţie raţională (…) Nu am spus că le desfiinţăm peste tot, dar acolo unde avem intervenţii şi este raţional să le desfiinţăm, trebuie să o facem (…) Mai mult, în loc să ne aducă un plus de oxigen, de puritate în aer, aceste fâşii contribuie din plin la poluarea cu praf”, spunea primarul.

În 2015, conform datelor oferite de administrația locală, Timişoara avea aproximativ 550 de hectare de spaţiu verde, excluzând Pădurea Verde, ceea ce înseamnă aproximativ 18 mp/locuitor. Dacă ar fi fost inclusă și Pădurea Verde, suprafața ar fi crescut la 38 mp/locuitor. Normele europene prevăd un minim de 26 mp de spaţiu verde / locuitor. Spațiile verzi sunt constituite, conform legii, din parcuri, grădini, scuaruri, fâșii plantate, grădini botanice, muzee în aer liber, spații aferente dotărilor publice, spații verzi pentru agrement, culoare de protecție față de infrastructura tehnică și păduri de agrement.

Cei de la AsoP, Filiala Teritoriala Vest, au solicitat PMT un punct de vedere oficial, înaintând o adresă oficial. Ei susțineau că starea deplorabilă a acestor „fâșii verzi” este cauzată de neîngrijirea corespunzătoare. „Considerăm că starea actuală a acestor spații verzi (fâșii) se datorează unei întrețineri corespunzătoare sau inexistente, respectiv unor soluții tehnice abordate impropriu (…) Aceste spații verzi (fâșii) au devenit suprafețe tasate și compactate datorită faptului că pe aceste suprafețe se permite parcarea autoturismelor, depozitatea de materiale de construcții, deșeuri etc, vegetația fiind prin urmare afectată (…) Spațiile verzi, indiferent de tipul acestora, posedă pe lângă rolul estetic care este cel mai cunoscut, și rol în îndeplinirea unor funcții de mediu și ecologice, precum reducerea efectelor negative ale temperaturilor crescute pe perioada verii și contracararea efectelor schimbărilor climatice, dar și beneficii pentru biodiversitate etc (…) Considerăm că rolul acestor fâșii de spații verzi, dincolo de cel estetic, este considerabil pentru protecția mediului”, notau peisagiștii. Ei anunță acum că au fost invitați oficial la discuții de primarul Nicolae Robu Întâlnirea va avea loc pe 15 martie, reprezentanții AsoP fiind ing. peis. Raluca Rusu, ing. peis. Alexandru Ciobotă și ing. peis. Rebecca Bedelean. „Pregătim materiale cu exemple de amenajări ale fâșiilor verzi din alte orașe (majoritatea dintre orașele înfrățite cu Timișoara), precum și alte informații care sperăm să fie de ajutor administrației în luarea unor decizii adecvate”, au anunțat peisagiștii.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

14 minute ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

13 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

13 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

18 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

19 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

19 ore ago