Categories: Social

Horia Colibasanu pleaca sa cucereasca Everestul: Alpinism pur, fara oxigen suplimentar si serpasi

Se anunță o primăvară interesantă pentru alpinistul timișorean Horia Colibășanu. La început de aprilie, el va pleca spre cea de-a opta ascensiune în munții Himalaya, cea mai performantă expediție românească pe vârful Everest (8.848 m), fără oxigen suplimentar și șerpași.

Horia Colibășanu are în palmares ascensiuni de succes pe șapte din cei 14 „optmiari” ai lumii: K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), Lhotse (8.516 m). Ascensiunea sa de pe K2, fără oxigen suplimentar și fără șerpași, în 2004, este considerată cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc. Timișoreanul este, de altfel, recunoscut internațional pentru practicarea alpinismului pur, fiind unul dintre cei care urcă munții pe propriile forțe. În 2008, pe Annapurna, Horia și-a pierdut prietenul, pe Iñaki Ochoa, și a fost la un pas să-și piardă și el viața. El a rămas timp de 72 de ore, la peste 7.400 metri altitudine, alături de Ochoa, care era grav bolnav. Apoi a dat alarma în tabăra de bază, iar unii dintre cei mai buni alpiniști din lume ai momentului s-au mobilizat pentru a-l salva pe Iñaki. Annapurna 2008 este cea mai mare operațiune de salvare din istoria Himalayei.

Acum, Colibășanu va pleca să cucerească Everestul. Tot fără oxigen suplimentar și șerpași. Expediția va începe pe 7 aprilie, pe ruta Timișoara – Belgrad – Doha – Kathmandu – Lhasa – Tingre – tabăra de bază Everest – tabăra de bază avansată Everest. „Voi petrece câteva zile în Kathmandu pentru pregătirea echipamentului, apoi vom zbura la Lhasa. Nu putem merge cu mașina, din cauză că ruta obișnuită a fost avariată de un cutremur. Urmează un drum de aproximativ 1.000 de kilometri, în două zile, până în tabăra de bază (5.000 m). După 3 – 4 zile de aclimatizare vom parcurge în 2 zile cei 25 de kilometri pâna la tabăra de bază avansată, la baza Everestului (6.400 m). Estimăm că ziua de vârf va fi în perioada 18-22 mai”, explică timișoreanul. El îl va avea ca partener de expediție pe Ralf Dujmovits, singurul alpinist german care a urcat pe toți ceo 14 „optmiari” și care încearcă de această dată să urce Everestul fără oxigen. Până la plecare, îi puteți întâlni pe Horia Colibășanu miercuri, 15 martie de la ora 19, în Aula Magna a Universității de Vest Timișoara, la prezentarea video a expediției Manaslu 2016.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

5 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

9 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

10 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

11 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

12 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

12 ore ago