Categories: Social

Horia Colibasanu pleaca sa cucereasca Everestul: Alpinism pur, fara oxigen suplimentar si serpasi

Se anunță o primăvară interesantă pentru alpinistul timișorean Horia Colibășanu. La început de aprilie, el va pleca spre cea de-a opta ascensiune în munții Himalaya, cea mai performantă expediție românească pe vârful Everest (8.848 m), fără oxigen suplimentar și șerpași.

Horia Colibășanu are în palmares ascensiuni de succes pe șapte din cei 14 „optmiari” ai lumii: K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), Lhotse (8.516 m). Ascensiunea sa de pe K2, fără oxigen suplimentar și fără șerpași, în 2004, este considerată cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc. Timișoreanul este, de altfel, recunoscut internațional pentru practicarea alpinismului pur, fiind unul dintre cei care urcă munții pe propriile forțe. În 2008, pe Annapurna, Horia și-a pierdut prietenul, pe Iñaki Ochoa, și a fost la un pas să-și piardă și el viața. El a rămas timp de 72 de ore, la peste 7.400 metri altitudine, alături de Ochoa, care era grav bolnav. Apoi a dat alarma în tabăra de bază, iar unii dintre cei mai buni alpiniști din lume ai momentului s-au mobilizat pentru a-l salva pe Iñaki. Annapurna 2008 este cea mai mare operațiune de salvare din istoria Himalayei.

Acum, Colibășanu va pleca să cucerească Everestul. Tot fără oxigen suplimentar și șerpași. Expediția va începe pe 7 aprilie, pe ruta Timișoara – Belgrad – Doha – Kathmandu – Lhasa – Tingre – tabăra de bază Everest – tabăra de bază avansată Everest. „Voi petrece câteva zile în Kathmandu pentru pregătirea echipamentului, apoi vom zbura la Lhasa. Nu putem merge cu mașina, din cauză că ruta obișnuită a fost avariată de un cutremur. Urmează un drum de aproximativ 1.000 de kilometri, în două zile, până în tabăra de bază (5.000 m). După 3 – 4 zile de aclimatizare vom parcurge în 2 zile cei 25 de kilometri pâna la tabăra de bază avansată, la baza Everestului (6.400 m). Estimăm că ziua de vârf va fi în perioada 18-22 mai”, explică timișoreanul. El îl va avea ca partener de expediție pe Ralf Dujmovits, singurul alpinist german care a urcat pe toți ceo 14 „optmiari” și care încearcă de această dată să urce Everestul fără oxigen. Până la plecare, îi puteți întâlni pe Horia Colibășanu miercuri, 15 martie de la ora 19, în Aula Magna a Universității de Vest Timișoara, la prezentarea video a expediției Manaslu 2016.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Autoturism de lux în valoare de 200.000 euro căutat de autoritățile din Italia, descoperit la PTF Moravița

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…

15 ore ago

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

19 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

20 de ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

22 de ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

23 de ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

23 de ore ago