Liberalul Nicolae Robu critică logica „idioată” după care primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene au fost lăsați pe dinafară la măririle de salarii. Edilul știe și care ar fi „prețul corect” pentru oricine conduce un oraș de mărimea Timișoarei: undeva la 5.000 de euro pe lună.
Mărirea de salarii cu 20% pe care administrațiile locale au fost nevoite s-o pună în practică de la 1 februarie nu i-a inclus și pe primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Aceștia au rămas la retribuțiile existente, astfel că s-a ajuns în situația în care unii dintre ei au coborât semnificativ în grila de salarii a instituțiilor pe care le conduceau. În cazul PMT, bugetul trebuie să suporte o cheltuială suplimentară de 24 de milioane de lei în acest an. Primarul Nicolae Robu spune că guvernul s-a spălat efectiv pe mâini și a lăsat administrațile locale să se descurce. „În momentul în care tu, guvern, vii şi creezi o cheltuială suplimentară la nivelul unei autorităţi publice locale, ai datoria elementară să asiguri şi venituri suplimentare (…) Sper să se facă măcar cu ocazia modificării de Cod Fiscal, care am înţeles că se va face în semestrul al doilea. Lucrul care este cam atipic este să se mărească cota din impozitul pe venitul global care rămâne la bugetele locale de la 41.75%, cât este acum, la 45% şi atunci este un lucru cinstit. În loc să se ducă toţi banii care se duc acum la bugetul centralizat al ţării se vor duce cu ceva mai puţin, cam cu cât s-au majorat cheltuielile administraţiilor publice locale. (…) Dacă guvernul face asta este de merită apreciat pentru că a făcut un lucru corect în raport cu administraţiile publice locale (…) Sigur că e uşor să majorezi salariile cu banii altora”, a declarat edilul.
Robu a revenit la o temă mai veche, și anume nivelul scăzut al remunerației unui primar de calibrul său. El și-ar dori, de exemplu, printre altele, bonusuri, așa cum primesc angajații care gestionează proiecte europene. „Cred că pot vorbi în numele tuturor primarilor. Sunt nemulţumit că de aceste majorări de salarii, dintr-o logică idioată, nu beneficiază şi primarii şi cei aleşi, ci doar funcţionarii publici, persoanele angajate în aparatelor insitituţiilor autorităţilor publice locale. Este aberant. Răspunzi de toate proiectele europene, dar n-ai voie să primeşti bonus pentru gestiunea cu succes a acestor proiecte. Eu am venit cu această idee să existe o retribuţie fixă, care poate fi cea de acum, dar la care să ţi se adauge bonusuri, măsurate nu în bani daţi cu titlu de ajutor social, ci în funcţie de realizări în fonduri atrase de la UE, în obiective făcute pentru oraşul tău. (…) Care e logica în a da un bonus de 75% la salariu doar angajaţilor din primării care lucrează pe proiecte europene, iar primarii să nu primească nimic, deşi ei au o răspundere uriaşă?”, a declarat liberalul. Nicolae Robu spune, din nou, că ar trebui să primească mai mulți bani. „Pot să devin încă o dată impopular prin faptul că vreau salariu mai mare. Consider că la nivelul unui oraş atât de complex cum este Timişoara, un primar ar trebui să câştige circa 5.000 de euro pe lună. 4.000 sau 5.000 de euro pe lună”, a conchis edilul.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…