Timişoara, Aradul, Deva şi Reşiţa au primit putere deplină de a dispune pe 150 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană îi alocă Regiunii Vest pe axa prioritară 4 a Programului Operaţional Regional. Banii sunt destinaţi marilor municipii, iar acum decizia de alocare şi semnare a contractelor a fost transmisă către primării.
Primăriile din aceste orașe au devenit organisme de finanţare europeană de rang 2, rolul de semnare a proiectelor fiind mutat de la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest către oraşe. La nivelul primăriilor vor fi constituite autorităţi urbane, adică anumite comisii care se vor ocupa cu managementul şi stabilirea proiectelor care vor primi finanţare, toată decizia de alocare şi cheltuire a banilor mutându-se la nivel local. „Am semnat documentele prin care se face delegarea atribuţiilor legate de axa patru din cadrul Programului Operaţional Regional către primării. Celelalte oraşe nu au fost excluse pe finanţare pe POR, dar sunt pe altă axă. Sunt 150 de milioane de euro care vor fi împărţite între cele patru oraşe. La ADR va ajunge doar o listă cu proiecte. Decizia va fi la nivel de primărie”, explică Sorin Maxim, directorul ADR Vest.
Timişoara primeşte, în funcţie de noile condiţii, aproape 56 de milioane de euro. Primarul Nicolae Robu spune că, în cea mai mare parte, banii vor merge către creşterea moblităţii urbane. „Până acum noi generam proiecte şi ne ocupam de implementarea lor şi de monitorizare, alături de ADR Vest. Acum delegăm selectarea strategică către autoritatea urbană, urmărim implementarea proiectelor cu atribuţii în plus. Ceea ce contează e că se dă liber la o axă importantă de finanţare. Timişoara are la dispoziţie 55,87 milioane euro, din care 45 de milioane pe mobilitate urbană. Primarul poate influenţa decizia legată de finanţare. Instituţia primarului, nu personal cel ales, poate avea un proiect pe care în consideră important şi pe care îl poate susţine”, a declarat Robu.
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, spune că acum municipiul său nu mai este dezavantajat. „În anii trecuţi, diferenţele au fost majore între polii de creştere şi polii de dezvoltare. Acum este echilibrată acordarea. În ciclul precedent Timişoara a primit 70 de milioane de euro, iar Aradul 14, faţă de 56 de milioane şi 38 de milioane acum. Aradul va folosi cea mai mare parte a banilor pentru mobilitate urbană, vom reabilita reţeaua de tramvaie, vom cumpăra tramvaie noi, vor reabilita cele existente, vom face un nou pod peste Mureş”, a declarat Falcă. Sorin Maxim a avertizat totuși că există posibilitatea pierderii unei părţi din banii europeni. „Momentul adevărului va fi în 2018, eşti obligat să faci tragerea pentru fondurile de 2015. Dacă nu începem să tragem aceşti bani, putem să îi pierdem”, a spus şeful ADR Vest.
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…