Categories: SocialUltima ora

Aproape 5 milioane de euro, bani de la UE, pentru Domul Romano-Catolic din Timisoara

Unul dintre simbolurile Timișoarei, Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, va fi restaurat cu fonduri europene. Contractul de finanțare a fost semnat joi, la Ministerul Dezvoltării. Șantierul va dura peste patru ani, iar finanțarea nerambursabilă este de aproape 5 milioane de euro.

Restaurarea Catedralei Romano-Catolice din Timișoara se va face prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. „Prin contractul semnat vrem să redăm Catedrala Romano-Catolică timișorenilor și s-o integrăm în circuitul turistic național și internaționa”, a declarat joi Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, după semnarea contractului. Valoarea totală a acestuia este de 21,7 milioane de lei, din care finanțare nerambursabilă 21,3 milioane de lei.

Catedrala Romano-Catolică, Domul „Sfântul Gheorghe” din Timișoara, este monument istoric și de artă de categoria A, fiind înscris în Lista Monumentelor Istorice din România. Este vorba despre cel mai mare edificiu religios de factură barocă de inspirație vieneză din această parte a Europei, în același timp reședința episcopului de Timișoara și al Capitlului Catedral. Lucrările la construcția domului au început în anul 1736, fiind considerate încheiate în 1772. Planurile catedralei îi sunt atribuite lui Josef Emmanuel Fischer von Erlach, directorul Oficiului Imperial de Construcții din Viena.

Proiectul de reabilitare gândit de Episcopia Romano Catolică de Timișoara se numește „Lucrări interioare şi exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timişoara şi a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic naţional şi internaţional”. Acesta presupune transformarea radicală a catedralei: refacerea pardoselilor, refacerea parţială a tencuielilor interioare, curăţire, renovare și restaurare elemente sculpturale şi decorative, reparaţii şi înlocuire a ferestrelor deteriorate, înlocuire/ restaurare vitralii, refacere instalaţie încălzire, instalaţii electrice interioare, instalaţii noi de curenţi slabi, iluminat decorativ, reparaţii mobilier, refaceri tencuieli şi rezugrăvire a faţadelor, refacerea învelitorii din tablă zincată, înlocuirea de jgheaburi şi burlane, refacerea completă a împrejmuirii, dar și executarea unui iluminat nocturn ambiental în scopul punerii în valoare a ahitecturii clădirii,precum și refacerea spaţiilor verzi adiacente. Proiectul are o durată de implementare de 51 de luni.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Simonis și Fritz s-au pus de acord. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

41 de minute ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

O oră ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

3 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

5 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

5 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

5 ore ago