Categories: Cultura

Arta cu poveste de o zi sau de-o viata. Art Encounters transforma Timisoara

A doua ediție a bienalei Art Encounters anunță o toamnă interesantă la Timișoara. Timp de o lună și jumătate, capitala Banatului va deveni o imensă galerie, iar timișorenii mici și mari sunt invitați să descopere artiști și spațiile care vor desena traseul acestei ediții.

Art Encounters 2017 are loc în perioada 30 septembrie – 5 noiembrie, la Timișoara și Arad. Ami Barak și Diana Marincu, curatorii evenimentului, își propun să inventarieze, alături de artiștii invitați, porțiuni din realitatea cotidiană, devenită din ce în ce mai instabilă. Art Encounters este la a doua ediție și se află la granița fragilă, dar atât de conturată în același timp dintre un festival de artă experimentală și o bienală de artă contemporană. La Timișoara vor avea loc, timp de o lună și jumătate, expoziții, evenimente de tip performance și proiecții de film, dezbateri și conferințe. „Eu cred că arta contemporană, în ciuda a ceea ce poate crede lumea, nu e o artă elitistă, este o artă pe care oricine poate s-o priceapă, chiar dacă, poate, are nevoie de un pic de introducere. Este o artă care lasă, poate, esteticul pe plan secundar și este preocupată de problemele societății, de problemele culturale, economice și așa mai departe. De aceea cred că este un domeniu care poate fi deschis publicului larg”, a explicat Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters.

„Încercăm să căutăm spații non-centrale. Este o ieșire către estul orașului, zonă care până acum n-a avut parte de cultură. Este pe linia și a ceea ce face Capitala Culturală, care vrea să descentralizeze actul cultural. Spațiile noi sunt Muzeul Tramvaiului, «OZN-ul» Aquatim de la Urseni, Casa Isho, de pe Take Ionescu, dar vor apărea și alte spații. Căutăm unul dintre cinematografele de cartier, și pentru asta trebuie să vorbim cu primăria. Problema este că nu sunt amenajate și nu poți să aduci oameni acolo dacă pică tavanul pe ei. Trebuie să vedem care dintre ele poate fi reabilitat cât de cât, măcar să curățăm, să poți să pui lumină, să fie securizat totul. Acolo am vrea, de exemplu, să facem niște proiecții de film artistic”, a declarat, pentru deBanat.ro, Șandor.

Prima listă a artiștilor prezenți în cadrul Art Encounters 2017 include nume precum Anca Benera & Arnold Estefan, Irina Botea Bucan, Pavel Brăila, Camille Henrot, Mary Reid Kelley, David Maljković, Olivia Mihălțianu, Roman Ondak, Miklós Onucsan, Rachel Rose, Anri Sala, Mircea Suciu, Mona Vătămanu & Florin Tudor. Sunt, până acum, 85 de artiști, iar lista poate fi consultată aici, însă numărul acestora va ajunge, foarte probabil, până la toamnă, la 150. „Timp de o lună, Timișoara va deveni capitala artei contemporane, pentru România, dacă nu chiar pentru întreaga regiune. Cred că toată lumea înțelege că, dincolo de a organiza evenimente, în 2021 trebuie să reușim să atragem public, atât public local, cât și musafirii pe care sperăm să-i avem în oraș în acel an. Cred că dacă publicul își va lua un pic de timp să exploreze ce înseamnă arta contemporană, va descoperi un univers foarte interesant”, mai spune Șandor. Bienala se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, fiind organizată de Fundația Art Encounters, împreună cu Primăria Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură și Fundația Triade.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv

O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…

7 ore ago

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…

10 ore ago

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…

12 ore ago

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

14 ore ago

Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an

La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…

17 ore ago