Partidul Național Liberal se află în fața unor alegeri mai importante decât niciodată, poate chiar capitale. Se știe, pentru funcția de președinte se bat Ludovic Orban și Cristian Bușoi, despre care multă lume spune că sunt două rele, din care ar trebui ales răul cel mai mic. Personal, cred că lupta este între supraviețuirea partidului și sinucidere. O fi părând Ludovic Orban de multe ori neserios și cu imaginea unui loser, dar el este totuși un liberal veritabil. Plus că are în echipa sa primarii învingători din Ardeal (Hava, Bolojan, Falcă etc). Orban și echipa din spatele său mai are posibilitatea de-a atrage electoralul liberal sau, prin extensie, de dreapta. Important este să și ofere cât mai degrabă soluții acestui electorat.
De cealaltă parte, avem un individ mai șters decât o zi ploioasă de noiembrie. Un veșnic purtător de genți, începând cu cele ale fraților Cristescu, trecând prin Patriciu, Tăriceanu, Antonescu, chiar până la Iohannis. Un individ trimis în față de o hidoasă „cooperativă” a PNL, care-l și ghidonează de altfel. Fiindcă Bușoi nu există ca o persoană de sine-stătătoare, el este doar o formă nedefinită, o prelungire a altora. Ca persoană e o sfidare și o jignire la adresa electoratului liberal. Niciun liberal (nu vorbesc de PNL-iști) zdravăn la cap n-ar putea vota un partid condus de Bușoi. Cu acesta președinte, PNL va deveni un partid rural, votat doar în comunitățile mici conduse de primari PNL-iști. Și va fi votat pentru primari, nu pentru lideri. Dar și acești primari vor pleca la un moment dat, fiindcă – nu-i așa? – nu poți să stai prea mult într-un partid condus de Bușoi. Că râde lumea de tine.
Și acum câteva cuvinte despre contextul politic în care au loc alegerile din PNL. Cu toate greșelile comise, PSD se află încă la mare distanță pe primul loc în preferințele românilor, cu un scor totuși ceva mai mic decât la alegeri. Nu e o bucurie foarte mare însă pentru social-democrați, fiindcă în primul an toate partidele aflate la guvernare au crescut mult în sondaje. Ce avem însă pe partea dreaptă a eșichierului politic, acolo de unde poate începe bătălia împotriva PSD? Trebuie spus că în România există un puternic electorat de dreapta, s-a văzut asta și la ultimele trei cicluri de alegeri prezidențiale. Numai că acest electorat, mult mai pretențios decât asistații sociali ai stângii, are nevoie de oferte. Fiindcă altfel nu merge la vot. Ceea ce, evident că nu e un lucru dezirabil, dar e de înțeles.
Fără un mesaj clar, fără reacție la gafele PSD, obosit în lupte interne, PNL are un scor mai mic și decât în dezastrul de la alegeri. Și pare tot mai obosit. USR se caută încă, nu și-a definit clar nici identitatea doctrinară, iar comunicarea e foarte slabă. Cel mai mult s-a reținut că un vicepreședinte al Senatului din partea USR nu poate rezista treaz în ședințele Camerei, nici măcar la discursul președintelui Iohannis. Asta nu înseamnă că USR ar duce lipsă de oameni capabili, fără probleme de integritate. PMP este pe cale să devină istorie, cu smucirile tot mai turbulente ale lui Traian Băsescu. Un Băsescu care, pentru a fi grațiați corupții, ar fi în stare să umble în pielea goală pe străzile Bucureștiului. Nu în ultimul rând, electoratului de drepta i se oferă de puțin timp Platforma România 100 a lui Dacian Cioloș, acum ONG, dar care se va transforma în partid politic.. Poate cea mai atractivă ofertă pentru electoratul de dreapta. În cazul în care Bușoi va câștiga alegerile din PNL, va fi și pentru electoratul liberal.
Culmea, Bușoi a fost printre primii lideri liberali care și-a ascuns neputința în alegeri (10% pentru PNL București, organizație pe care o conducea), criticându-l pe Cioloș. Cu toate că mai degrabă Cioloș a suferit la capitolul imagine alăturându-se PNL. Cine a fost iar printre primii care au dat vina pe Cioloș pentru dezastrul din organizația sa? Evident, Nicolae Robu, care se visează prim-vicepreședinte al PNL și care acum consideră PNL Timiș ca fiind propria moșie, amenințând că delegații la alegeri nu au voie să voteze după conștiință, ci după pohta Stăpânului. În concluzie, culmea ironiei, dacă doi dintre cei mai mari detractori ai lui Cioloș din PNL vor câștiga alegerile interne, ei vor face un imens bine platformei fostului premier. La urma urmei, poate nici n-ar fi o tragedie prea mare. Doar a dispărut și PNȚCD, ce dacă dispare și PNL?
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…