Categories: Sport

De pe Everest, la Herculane! Horia Colibasanu, despre cum i s-a furat cortul si cum n-a vrut sa renunte

A fost Acoperișul Lumii, urmează… Băile Herculane! Horia Colibășanu s-a întors acasă, după ce a realizat cea mai mare performanță din alpinismul românesc: a atins Everestul, fără oxigen suplimentar și fără șerpași. S-a gândit să renunțe când i-a fost furat cortul și cel mai greu i-a fost să… coboare!

Pe 16 mai, dis-de-dimineață, ora României, stomatologul timișorean Horia Colibășanu a reușit să ajungă pe Everest, fără oxigen suplimentar și fără șerpași. Este o performanță uluitoare, Horia fiind unul dintre puținii alpiniști care au atins Acoperișul Lumii în aceste condiții extreme și este singurul român care a făcut asta. „Acum 7 zile eram pe Everest. 4 zile a durat numai coborârea, deci cred că am ajuns destul de repede acasă. A fost o expediție care s-a derulat aproape ca la carte. Aclimatizarea a fost perfectă, dar a fost și o parte care n-a fost așa bună. Mi s-a furat cortul, mi s-a furat un piolet, a fost destul de greu și destul de periculos, în final”, spune Colibășanu.

Horia are umor și mult sânge rece, deși n-a fost deloc floare la ureche. S-a gândit să renunțe de vreo două ori. „M-am trezit fără cort și a trebuit să improvizez. La 7.700 metri am rămas fără cort. Era simplu să mă întorc, dar nu am vrut. În noaptea ascensiunii, pe la ora 4, cand era foarte frig și nu eram sigur că o să rezist, am vrut să renunț. Marea problemă a celor care urcă fără oxigen este frigul. Am folosit niște încălzitoare chimice, cu sulfat de fier, la mănuși, ca și copiii la schi. Erau -32 grade, temperaturi normale pentru vremea aceasta. Am avut totuși noroc că nu a bătut vântul”, povestește el. A fost cu atât mai greu cu cât a urcat singur, pentru că alpinistul german care ar fi trebuit să-i fie partener a decis să meargă spre vârf cu un șerpaș.

Cum e pe Everest? Frig! Și sus! „Înălțimea este amețitoare… Am stat 20 de minute acolo. Cel mai greu mi-a fost însă la coborâre. Mi se părea că nu înaintez deloc”, a mai spus Horia. Ce urmează acum? Nimic spectaculos. Colibășanu va face recuperare și merge pentru asta la… Băile Herculane. „Vreo lună am nevoie de asta. Acum, când urc vreo patru-cinci trepte, gâfâi”, a conchis cel care are, de acum, în palmares, nu mai puțin de 8 din cei 14 „optmiari” ai lumii. Și nu se va opri aici…

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

O oră ago

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

10 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

12 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

13 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

15 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

15 ore ago