Categories: Zâmbete amare

PNL, intre USL-ism si liberalism

Odată cu intrarea oficială lui Cristian Bușoi în cursa pentru președinția PNL, lucrurile s-au limpezit într-o oarecare măsură în principalul partid de opoziție. (Mai exact spus, încă principalul partid de opoziție, fiindcă viitorul poate fi mai sumbru și decât opoziția actuală.) Chiar dacă există trei candidați la șefia partidului, e mai mult decât evident faptul că lupta se va da între Ludovic Orban și Cristian Bușoi, Cătălin Predoiu fiind doar de decor. Asta dacă nu cumva, pentru a evita ridicolul, se va retrage la un moment dat. Cu toate că ambii provin din vechiul PNL, între Orban și Bușoi există diferențe mari, chiar foarte mari și din multe puncte de vedere.

Cu toate defectele sale, poate nu puține, Orban este un liberal adevărat, și nu de azi de ieri, ci din 1990. A fost de multe ori un om incomod chiar pentru partidul său, fiindcă n-a trecut peste derapajele liderilor săi, fie că aceștia s-au numit Antonescu, Tăriceanu, Stolojan sau Valeriu Stoica. Unii ar spune că a fost de multe ori un Gică Contra. Dar e doar o aparență. Orban a avut opiniile sale clare și nu s-a ferit să le enunțe, chiar dacă veneau în contradictoriu cu poziția liderilor PNL. Putea să se mulțumească, precum mulți alții, cu poziții călduțe, sinecuri pentru apropiați, dar și-a luat tot timpul rolul unui avertizor. Când Tăriceanu era președinte al PNL, Orban și Crin Antonescu denunțau derapajele acestuia. Ulterior a făcut același lucru în momentul în care prietenul său Antonescu era președinte. Mai trebuie spus că Orban a fost printre puținii lideri PNL care a votat împotriva înființării USL. Și nu fiindcă ar fi avut vrea slăbiciune pentru Traian Băsescu, adevăratul motiv al înființării USL, ba chiar din contra. Dar știa că, aliat cu PSD, PNL nu va mai fi cu adevărat un partid liberal. Ceea ce s-a și întâmplat. Pe de altă parte, trebuie admis că mandatul său în fruntea Ministerului Transporturilor n-a fost unul performant. Ba chiar a făcut de multe ori lucruri pe care le imputa altora, și anume s-a înconjurat nu de puține ori de personaje dubioase, numai pentru că avea încredere în ele. Dar ca o concluzie, cu bune și rele, Orban se numără printre ultimii liberali pur sânge.

De cealaltă parte, avem în Cristian Bușoi un veșnic cărător de serviete. C-a fost servieta lui Tăriceanu, Antonescu sau Iohannis, n-a contat. Omul era prezent. Or, acest lucru nu se poate spune despre Orban. În al doilea rând, Bușoi n-a avut niciodată propriile opinii. El nu gândește cu capul lui, sunt alții care-i spun tot timpul ce trebuie să gândească Acum, de exemplu, este păpușa Cooperativei din partid, a lui Marian Petrache și Tase Atanasiu, triste figuri compromise și anti-reformiste. Apoi, Bușoi este o emblemă a USL-ismului. Fiindcă perioada USL a lăsat urme adânci în PNL. Mulți lideri au căpătat apucături PSD-iste de care nu s-au putut debarasa. N-au luat însă și lucrurile bune din PSD, cum ar fi organizarea și munca.

Unul dintre aceștia este Bușoi, pentru care desființarea USL a fost probabil o mare tragedie. Vă mai amintiți convorbirtile cu baronul penal de Mehedinți, Adrian Duicu? (Duicu: Da, iubita! Bușoi: Da. Te pup.) Nu mai discut că Bușoi este o adevărată vedetă a Antenei 3, postul propagandistic în trecut al USL, acum al PSD. Ba, chiar se poate observa o anumită slugărnicie a candidatului la șefia PNL în fața unora ca Gîdea sau Badea, care la rândul lor sunt slugarnici în fața PSD. Pe scurt, PNL ar putea fi condus de sluga slugilor PSD. Una peste alta, Bușoi este o ofensă adâncă, o palmă la adresa alegătorilor liberali, prin extensie de dreapta. Nu mai discut acum de carisma lui, nu mai mare decât fundul unei maimuțe. Un lucru e cert: prin alegerea lui Bușoi președinte, PNL s-ar lepăda total de electoratul liberal tradițional. Ar mai putea spera eventula la niște nostalgici USL, care n-au urmat PSD.

Un alt aspect care-i diferențează pe cei doi sunt organizațiile care-i susțin. Aproape toate organizațiile din Ardeal, acolo unde PNL a obținut scoruri peste media națională, vor merge pe mâna lui Orban. Plus că aceste organizații nu sunt de acord cu modul dâmbovițean, cu multe sforării, de-a face politică. Bușoi va fi ales de cei care au făcut performanță electorală doar sub USL, când i-a tras PSD în sus. E vorba de organizațiile perdante din sud și est. Ale căror lideri USL-iști înțeleg din politică doar sforăriile și combinațiile. În fine, de ce parte se află PNL Timiș în această dispută? Mi-ar fi plăcut să spun că alături de filialele liberale din Transilvania, cum a fost dintotdeauna. Din păcate, e alături de USL-iștii, perdanții și combinagiii din sud. Și nu e de mirare atâta timp cât Nicolae Robu este un USL-ist prin excelență, iar la ultimele alegeri interne și-a demonstrat calitățile de sforar.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

46 de minute ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

O oră ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

4 ore ago

„Politehnica Timișoara – Un pas spre viitorul tău!”, un eveniment de succes cu peste 1000 de participanţi, a ajuns la final

Emoţii, competivitate, premii şi mulţi participanţi la un eveniment de marcă organizat anual de UPT.…

4 ore ago

Horticultura continuă lucrările de întreținere în cimitirele pe care le administrează

Angajaţii societăţi Horticultura continuă lucrările de întreținere în cele două cimitire pe care le administrează,…

6 ore ago

Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, apel pentru fair play în campania electorală

Mare favorit pentru a câştiga un nou mandat de primar al comunei Şag, Flavius Alin…

6 ore ago