Stavilarul de la Sanmihaiu Roman n-are treaba cu vaporasele. Robu: E comanda politica sa ne blocheze

Primarul Nicolae Robu crede că vaporașele au strict piedici politice. Edilul spune că niciuna dintre problemele tehnice reclamate de cei care contestă viabilitatea transportului pe Bega nu este reală, fiind vorba efectiv doar despre oameni care vor să fie Gică Contra. Premierul Sorin Grindeanu afirmă însă că Robu ar fi trebuit să nu pună caii înainte căruței.

Avem 7 vaporașe pe Bega, dar ele nu pot circula decât într-un regim provizoriu, de probe tehnice. Timișorenii se pot „da” cu vaporașul, însă nici vorbă de transport în comun, deși stațiile sunt marcate. Nu se știe nici măcar când s-ar putea rezolva problema, în condițiile în care nu există o administrație a canalului, care, spune primăria, ar putea fi foarte simplu înființată de guvern, pentru că există cadru legal. Nicolae Robu spune că lucrurile nu se mișcă din motive care nu au o nicio legătură cu situația din teren. „Se navighează pe Bega fără probleme, ați văzut, zeci și zeci de mii de oameni au mers cu vaporașul, se poate întoarce, nivelul apei este bun. De altfel, el este sub control de la Uzina de Apă, sub controlul municipalității. Nu are nicio legătură navigarea pe Bega între Uzina de Apă și Podul Modoș cu navigarea de la stăvilarul Sânmihaiu Român, cu ecluzele de rigoare și până la frontieră. Or, când îi aud pe unii vorbind despre ce se întâmplă cu stăvilarul și ce e mai jos, îmi dau seama că au comandă politică să ne blocheze. Altfel n-ar avea de ce să aducă în discuție acea porțiune, care e total în afara zonei noastre de interes (…) Aștept să văd că guvernul nu intră în acest joc al boicotului și Ministerul Transporturilor inițiază hotărârea de guvern pe care guvernul trebuie să o aprobe pentru înființarea autorității de administrare a canalului navigabil Bega”, susține edilul.

Lucrurile nu se văd la fel de simplu dinspre Palatul Victoria. Premierul Sorin Grindeanu spune că administrația locală ar fi trebuie să studieze atent cadrul legal, înainte de a da aproape 2 milioane de euro pe vaporașe și apoi să se plângă. „Ce are Guvernul României cu vaporașele? Ce trebuie să facă? Cine a cumpărat vaporașele? Primăria. Când le-au cumpărat, cum s-au gândit că vor circula dacă nu aveau cadru?”, a declarat Grindeanu. Prim-ministrul afirmă, pe de altă parte, că va „traduce” la Ministerul Transporturilor solicitările venite dinspre Primăria Timișoara și, dacă totul e în regulă, se va implica, în măsura în care i-o permite legea. „Sunt dispus să fac tot ceea ce ține de mine să ajut să circule vaporașele pe Bega. Numai să se respecte toate normele, pentru că aici sunt chestiuni care țin și de siguranță. Dacă se respectă aceste chestiuni de siguranță, sunt dispus să fac tot ce îmi stă în putință. Dl. Dragoș Titea (secretar de stat în Ministerul Transporturilor, care a spus că-l așteaptă pe Robu la discuții – n.r.) nu are experiența mea în relația cu domnul Robu. Având această experiență deosebită, știu cum să tratez adresele sau postările care vin din partea domnului Robu. O să «traduc» eu această adresă celor de la Ministerul Transporturilor”, a conchis social-democratul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

2 minute ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

34 de minute ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

2 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

4 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

14 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

14 ore ago