Categories: Zâmbete amare

Dupa PSD, si PNL vrea neaparat sa frizeze ridicolul

PSD a dat jos Guvernul PSD în aplauzele și chiotele de bucurie ale parlamentarilor PSD, care puteau măcar să se abțină pentru a nu fi penibili până la capăt. Fiindcă nu văd ce mare victorie au repurtat PSD-iștii asupra unui guvern despre care în urmă cu o lună spuneau că e mai strălucitor decât Soarele. Și a devenit tam-nisam mai dăunător decât cancerul, când a zis-o Dragnea cu gura limbutei Firea. În fine, Guvernul Grindeanu a căzut, iar acum președintele Klaus Iohannis trebuie să nominalizeze un nou premier. După consultări cu partidele, potrivit Constituției. Trebuie spus însă că în parlamenat configurația politică n-a suferit prea mult de la alegerile din decembrie.

Trecând printr-un congres umbrit de scandalul din PSD, liberalii dau semne acum că ar trăi. Și lor le-a trecut glonțul pe lângă ureche, o victorie a lui Cristian Bușoi însemnând aproape sinuciderea partidului. A câștigat însă, conform tuturor așteptărilor, Ludovic Orban. (Vorbesc aici de așteptări realiste, nu ale celor cu creierele spălate, precum au fost cei mai mulți dintre delegații PNL Timiș.) Și chiar așa, victoria lui Orban nu e o certitudine de succes pentru viitor, e doar o garanție că PNL nu moare încă. Îmbătați însă cu apă rece la congres, liberalii încep să se creadă zmei. Deși sunt exact aceiași care erau umiliți la alegerile din decembrie. Nu sunt alții.

Noul președinte Ludovic Orban vorbește de formarea unui guvern din care să lipsească PSD. Adică partidul care a câștigat alegerile cu 47%. Cu cine? Cu PMP-ul tot mai nefrecventabilului Traian Băsescu? Cu UDMR-ul înjurat de liberali zilele trecute? Cu încă vreo trei oameni ai lui Ponta și șase ai lui Grindeanu? Senatorul de Timiș Alina Gorghiu, altfel o admiratoare a Guvernului Grindeanu, vorbește chiar de un nou premier: Ludovic Orban. Oameni buni, chiar ați înnebunit? Ați trecut de un congres și cu asta credeți c-ați primit și votul românilor? Tot 20% ați avut alegerile din urmă cu șase luni. În loc să se gândească acum la guvernare, PNL ar trebui să construiascaă, să muncească, să găsească resurse umane, chiar să se reinventeze. La ora actuală, PNL e totuși partidul în care, de exemplu, lui Alin Popoviciu i-au lipsit doar șase voturi pentru a fi vicepreședinte regional. Atunci despre ce vorbim? Despre nevoia de-a depăși ridicolul în care s-a afundat PSD-ul? PNL nu e pregătit să preia guvernarea nici cât Steaua lui Gigi Becali să câștige Liga Campionilor.

Și ajung la actorul principal al zilelor care urmează. Cine crede că președintele Klaus Iohannis o să se împuște singur în picior, încercând să încropească un guvern cu accente centrifugale, din care să facă parte PNL, PMP, USR, UDMR, minorități, vagabonzi politici, trădători etc., se înșală amarnic. Viitoarea luptă politică e a lui: alegerile prezidențiale din 2019. Or, el nu-și va asuma o aventură cât o sinucidere politică, doar pentru a da guvernarea, pentru o durată limitată, lui Orban și unei găști de strânsură. Guvernare care i se va întoarce în cap precum un bumerang peste doi ani. Și, evident, nici nu va provoca alegeri anticipate, la mai puțin de un an de la vechiul scrutin. O altă inepție a liberalilor, dar și a USR. Ca atare, Iohannis va face singurul lucru normal care se poate face în această conjunctură. Și anume, va da guvernul alianței PSD-ALDE, care a și câștigat zdrobitor ultimele alegeri. Că va refuza prima propunere de premier, e posibil. Dar în mod cert nu va refuza alianța în sine. Restul sunt povești despre o clasă politică debilă și un președinte pe zi ce trece tot mai consistent.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

3 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

4 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

4 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

6 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

7 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

7 ore ago