Categories: Cultura

Viata in 145 de imagini greu de uitat. Expozitia World Press Photo, in premiera la Timisoara

Veselie, tristețe, durere, moarte chiar. Toate trec dincolo de hârtie și vă ating iremediabil, dacă petreceți fie și câteva secunde în fața unor fotografii care spun povești mai bine decât biblioteci întregi de vorbe. Nu ratați expoziția World Press Photo, care ajunge în premieră la Timișoara.

E fie bucurie, fie durere, fie resemnare. E exuberanță, e maiestuoasă tăcere. E șoc, pentru că numai șocantă poate fi imaginea unui om care, cu doar câteva secunde înainte, a ucis cu sânge rece. Ca privitor, treci de la o stare la alta fără să-ți dai seama, la fel cum, pe nesimțite, îți simți obrajii umezi pe traseul unei lacrimi pe care n-aveai cum s-o reții, câtă vreme n-ai știut c-o să apară. Se scriu și trec milioane de povești în fiecare zi în lumea largă, dar undeva, cândva, există un ochi / și-un obiectiv / care le surprinde pentru veșnicie. Faceți-vă timp și treceți pragul Muzeului de Artă din Piața Unirii, pentru a vedea un strop de viață altfel decât cea de zi cu zi. Există, în această expoziție, și două seturi de fotografii ale căror autori n-au vrut să dezvăluie locul în care au fost făcute. Totul, pentru a nu spulbera misterul și a nu tulbura magia unui timp oprit parcă în loc, în stare de fericire supremă, așa cum noi, super-tehnologizații, nu vom trăi, poate, niciodată.

Expoziția World Press Photo a ajuns în premieră la Timișoara și include 145 de fotografii care au surprins cele mai puternice, expresive și emoționante știri din lume în cursul anului trecut. Competiția World Press Photos a ajuns la ediția cu numărul 60 și a reunit 5.034 de fotografi din 125 de țări, care au trimis 80.408 de imagini. Au fost premiați, la 8 categorii, 45 de fotografi din Australia, Brazilia, Canada, Chile, China, Cehia, Finlanda, Grecia, Franța, Germania, Ungaria, India, Iran, Italia, Pakistan, Filipine, România, Rusia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Siria, Noua Zeelanda, Turcia, Marea Britanie și SUA. Fotograful român Vadim Ghirda a câștigat, în acest an, premiul al doilea la categoria Aspecte Contemporane, cu lucrarea Migrant Crosssing. Marele câștigător a fost fotograful turc Burhan Ozbilici, cu o fotografie a polițistului Mevlüt Mert Altıntaş, făcută imediat după asasinarea ambasadorului rus în Turcia. Expoziția va fi deschisă în intervalul 6-25 iunie, de marți până duminică, între orele 10 și 18.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

O oră ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

2 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

3 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

3 ore ago