Veselie, tristețe, durere, moarte chiar. Toate trec dincolo de hârtie și vă ating iremediabil, dacă petreceți fie și câteva secunde în fața unor fotografii care spun povești mai bine decât biblioteci întregi de vorbe. Nu ratați expoziția World Press Photo, care ajunge în premieră la Timișoara.
E fie bucurie, fie durere, fie resemnare. E exuberanță, e maiestuoasă tăcere. E șoc, pentru că numai șocantă poate fi imaginea unui om care, cu doar câteva secunde înainte, a ucis cu sânge rece. Ca privitor, treci de la o stare la alta fără să-ți dai seama, la fel cum, pe nesimțite, îți simți obrajii umezi pe traseul unei lacrimi pe care n-aveai cum s-o reții, câtă vreme n-ai știut c-o să apară. Se scriu și trec milioane de povești în fiecare zi în lumea largă, dar undeva, cândva, există un ochi / și-un obiectiv / care le surprinde pentru veșnicie. Faceți-vă timp și treceți pragul Muzeului de Artă din Piața Unirii, pentru a vedea un strop de viață altfel decât cea de zi cu zi. Există, în această expoziție, și două seturi de fotografii ale căror autori n-au vrut să dezvăluie locul în care au fost făcute. Totul, pentru a nu spulbera misterul și a nu tulbura magia unui timp oprit parcă în loc, în stare de fericire supremă, așa cum noi, super-tehnologizații, nu vom trăi, poate, niciodată.
Expoziția World Press Photo a ajuns în premieră la Timișoara și include 145 de fotografii care au surprins cele mai puternice, expresive și emoționante știri din lume în cursul anului trecut. Competiția World Press Photos a ajuns la ediția cu numărul 60 și a reunit 5.034 de fotografi din 125 de țări, care au trimis 80.408 de imagini. Au fost premiați, la 8 categorii, 45 de fotografi din Australia, Brazilia, Canada, Chile, China, Cehia, Finlanda, Grecia, Franța, Germania, Ungaria, India, Iran, Italia, Pakistan, Filipine, România, Rusia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Siria, Noua Zeelanda, Turcia, Marea Britanie și SUA. Fotograful român Vadim Ghirda a câștigat, în acest an, premiul al doilea la categoria Aspecte Contemporane, cu lucrarea Migrant Crosssing. Marele câștigător a fost fotograful turc Burhan Ozbilici, cu o fotografie a polițistului Mevlüt Mert Altıntaş, făcută imediat după asasinarea ambasadorului rus în Turcia. Expoziția va fi deschisă în intervalul 6-25 iunie, de marți până duminică, între orele 10 și 18.
Comentarii prin facebook