Proprietarul fostului liceu de arte plastice nu renunță la ideea de a construi un bloc de 10 etaje peste drum de Primăria Timișoara. Clădirea apare în documentația depusă pentru a doua oară la PMT, după ce a fost retrasă în februarie. Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei cere dezbatere publică.
La jumătatea lunii ianuarie, la Primăria Timișoara a fost depusă o intenție de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru „construire clădire cu funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor financiar-bancare, comerciale (terțiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat” pe Bd. Mihai Eminescu nr. 2 – Bd. C. D. Loga nr. 3. Este vorba despre fostul liceul de arte plastice, iar proiectul poartă semnăturile a doi reputați arhitecți timișoreni, Ioan Andreescu și Vlad Gaivoronschi. Practic, în locul fostului liceu ar urma să apară un complex modern de clădiri, care, în partea dinspre primărie, să includă și un bloc cu 10 etaje. Propunerea a fost însă retrasă de dezvoltatorul imobiliar, pentru ca acum să reapară. Ea a fost publicată pe site-ul PMT, la secțiunea „Aviz de Oportunitate | Studii de oportunitate informare – Etapa I PUZ”, cei interesați putând să depună observații până pe 13 iulie.
Primii care au reacționat au fost cei de la Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei. Ei solicită detalii precise despre „ce anume se păstrează din actualele obiecte de arhitectură, ce anume se demolează şi reconstruieşte, ce anume se demolează şi se înlocuieşte”. Asta, în lumina studiului istoric efectuat, care propune trei variante de intervenţie asupra sitului în cauză:
Cei de la ASPCT au cerut, de asemenea, dezbatere publică pe marginea acestui PUZ.
„Nota de capăt” semnată tot de Gaivoronschi și Andreescu precizează că va fi păstrat din actualul ansamblu doar imobilul în care funcționează, în prezent, Inspectoratul Școlar Timiș. Terenul va fi împărțit în mai multe zone mixte de „locuire colectivă, activități administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, comerciale (terțiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat”, cu un regim de înălțime cuprins între parter, P+M+6 E și P+M+10E. Altfel, spus, blocul de 10 etaje care ar „trebui” să răsară peste drum de clădirea primăriei a rămas pe loc. „Este o idee foarte bună. Nu contează că este un bloc de zece etaje lângă primărie. În toată lumea este așa, doar la noi sunt niște clișee care nu au nicio legătură cu normele de urbanism. Să ne uităm în Paris, în Viena sau New York. Cea mai veche catedrală din New York este «străjuită» de doi zgârie-nori din sticlă. Totul poate fi făcut, dacă arhitecții sunt buni”, declara, în februarie, primarul Nicolae Robu. Beneficiarul proiectului este un dezvoltator imobiliar din Cluj Napoca. Din 2013, în clădirea de la Arte Plastice nu se mai desfășoară niciun fel de activități, după ce PMT a decis să nu mai plătească 30.000 de euro chirie lunară și a mutat elevii în altă parte.
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…