A patra ediţie a Ceau, Cinema! începe joi seară, cu documentarul „Planeta Petrila”. Timp de patru zile, la Timișoara și la Gottlob vor avea loc aproape 30 de proiecții, dar și tot felul de discuții cu invitații. Șase filme se luptă pentru premiile puse în joc.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală. Trei dintre cele mai aşteptate filme româneşti vor fi proiectate cu această ocazie, în prezenţa unor invitaţi speciali. Este vorba despre „Mariţa”, de Cristi Iftime, prezentat la Timişoara în premieră în România, precum şi de documentarele „Planeta Petrila”, de Andrei Dăscălescu, şi „Ouăle lui Tarzan” de Alexandru Solomon. Proiecția filmului „Planeta Petrila” e programată joi, 20 iulie, de la ora 22, la Grădina de Vară Capitol. Pentru Marele Premiu și Premiul Publicului se vor lupta șase coproducţii din Italia, Bulgaria, Germania, Austria, România, Polonia şi Israel. Juriul format din producătoarea Anamaria Antoci, actorul Alexandru Potocean şi criticul de film Cătălin Olaru va desemna câştigătorul trofeului Ceau, Cinema!, în valoare de 1.500 de euro, iar spectatorii vor vota Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro, acordat cu sprijinul Kathrein România. Va fi acordat, de asemenea, şi Trofeul Vitas România, în valoare de 1.000 de euro.
Printre bunătățile preparate în „bucătăria” festivalului se numără o retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori din Noul Val ceh, două documentare noi prezentate în parteneriat cu One World Romania, precum şi câteva filme de ficţiune recente, cu succes la public şi în festivaluri: fantezia muzicală poloneză „Fiicele dansului” (r. Agnieszka Smoczynska), „Despre trup şi suflet” (r. Ildikó Enyedi), premiat cu Ursul de Aur la Berlin, „Imaginea de apoi”, ultimul film al celebrului cineast polonez Andrzej Wajda, portughezul „John From” (r. João Nicolau) şi „Un bărbat pe nume Ove” (r. Hannes Holm), film suedez cu două nominalizări la Oscar. Ceau, Cinema! Celebrează, de asemenea, 10 ani de la acordarea premiului Palme d`Or la Cannes pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, cu proiecţia la Gottlob a filmului regizat de Cristian Mungiu, dar și 120 de ani de cinema la Timişoara, cu documentarul românesc „Fraţii Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi”, în prezenţa regizoarei Eliza Zdru. Un abonament pentru toate cele patru zile costă 45 de lei, în timp ce un bilet la un film este 10 lei. Abonamentele şi biletele se găsesc în locurile de proiecţie. La Gottlob, accesul este liber la toate proiecțiile. Mai multe informații și programul integral găsiți aici și aici.
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora…
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor…
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a…
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial…
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor…
Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului…