Categories: Zâmbete amare

Despre pensii speciale si salarii nesimtite

La nivelul guvernului a apărut o mare îngrijorare în ultima perioadă după ce s-a constatat că există o adevărată hemoragie din Ministerul Apărării și Ministerul de Interne, extrem de multe cadre preferând să iasă la pensie. Și asta după ce s-a zvonit că se va schimba din nou legislația în privința celebrelor pensii speciale. Rând pe rând, premierul Mihai Tudose, și ministrul Apărării, și ministrul de Interne au încercat să calmeze spiritele, susținând că nu se va schimba nimic. Dar cum nimeni nu-i mai crede, pensionările în masă continuă. Și la Timișoara acest fenomen e foarte preznt, ofițeri de 46 – 50 de ani plecând pe capete din sistem.

Cum s-a ajuns aici? Parafrazând o zicală, un dobitoc a aruncat piatra în baltă iar acum mai mulți indivizi – e drept, nici aceia nu prea inteligenți – se chinuie s-o scoată. Guvernul PSD Tudose culege acum „roadele” unei legi făcute în perioada Guvernului PSD Ponta de către potlogarul General Izmană aka Gabriel Oprea. Legea permitea ieșirea la pensie a cadrelor din Poliție, Armată, Servicii după efectuarea unui număr nu foarte mare de ani de stagiu. Neavând la bază principiul contributivității, aceste pensii speciale sunt și de patru-cinci ori mai mari decât cele primite de oameni care au muncit 45 de ani și care au și contribuit la sistemul de pensii.

Nu mai discut că, la speranța de viață din România (73,4 ani), cel cu pensia normală are în medie doar opt ani să se bucure de ea, în timp ce „specialul” mai are o viață de trăit. Ca să nu mai vorbesc că România e o țară cu totul și cu totul specială. Personaje de bază ai sistemului represiv de dinainte de 1989, securiști și milițieni care au schingiuit oameni, au acum pensii și de câte 100 de milioane de lei vechi pe lună, râzându-le în față celor pe care i-au torturat, care acum se chinuie cu pensia de pe lună pe alta. Asta-i „echitatea” PSD-istă după aproape 30 de ani de democrație.

Ca să vedeți ce înseamnă pentru buget aceste pensii speciale, zilele trecute s-a anunțat că 100.000 de astfel de pensii sunt echivalente cu patru milioane de pensii normale. Cu pensionările pe capete de acum, vom ajunge ca o sută și ceva de mii de „speciale” să fie în cuantum mai mari decât întregul buget de pensii al României. Ei bine, ce e de făcut, fără a mai umbla la legislația pensiilor speciale? Există și aici o mică soluție. Același guvern social-democrat Ponta a anulat o lege bună adoptată în timpul lui Emil Boc. Potrivit acesteia, pensionarii din sistem nu mai aveau voie să se angajeze la stat. Or, acum, se știe, foarte mulți dintre cei care ies la pensie se angajează în polițiile locale, în administrație sau „deconcentrate”. Chiar și în Timișoara sunt extrem de multe exemple de acest gen, pensionari de lux din Poliție sau Servicii fiind angajați acum în Prefectură, CJ Timiș și multe alte insituții, ba chiar conduc „deconcentrate”. Și astfel ajung să ducă acasă luna, din pensie specială plus salariu nesimțit, peste 150 de milioane de lei vechi.

Lucru pe care ar trebui să-l știe votantul PSD cu 500 de lei pensie pe lună, căruia i se tot vorbește despre egalitatea și echitatea social-democrată. Credeți c-ar mai exista atâtea pensionări dacă s-ar interzice din nou angajările la stat? Plus că ar rămâne multe locuri libere în administrație pentru tineri. Tineri nevoiți acum, la teminarea facultății, ori să plece în străinătate, ori să facă tot felul de munci necalificate. Evident, nu vorbesc aici de tinerii de partid (orice partid), care au ușile deschise peste tot, chiar dacă nu știu nici măcar să scrie. (În facultățile trecute cu proptele politice n-au avut timp să învețe să scrie, având treabă la partid.) Cam asta e situația cu pensiile speciale, salariile nesimțite și un partid care se declară al celor mulți, dar a rămas un ocrotitor ai pensionarilor de lux.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Jurnal de campanie. Cum vor PNL-iştii să ne vândă la pachet cartea bună (Ilie Bolojan) cu plenarele de partid (Nicolae Ciucă)

Exilat în ultimii zece ani la Oradea, pe motiv că-i stătea ca un ghimpe în…

2 ore ago

Compania timișoreană Grafoprint a fost achiziționată de o societate din Polonia

Una dintre cele mai vechi societăți românești din domeniul tipăriturilor, societatea Grafoprint din Timișoara, a…

2 ore ago

Mai mulţi traficanţi de droguri din Timiş s-au trezit dis-de-dimineaţă cu „mascaţii” la uşă

În dimineața de 5 noiembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu…

2 ore ago

Nicolae Robu, despre poziţia de consilier personal al lui Alfred Simonis: “La mine nu e loc de ifose, nu fac lucrurile pentru funcții și titluri”

Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, afirmă că a acceptat poziţia de consilier personal al…

2 ore ago

Proiectul Treasure of Timișoara a ajuns la final/FOTO

Unul dintre cele mai interesante proiecte care au ajutat la promovarea Timișoarei a ajuns la…

3 ore ago

Surpriză de proporţii! Nicolae Robu, primul consilier personal al lui Alfred Simonis. Al doilea consilier va fi Cristian Moş

Chiar a doua zi după învestirea lui Alfred Simonis în funcţia de preşedinte al Consiliului…

4 ore ago