Ultima ora

Chiar “toţi sunt la fel”? “Nu contează ce votez, oricum alții ne aleg conducătorii”? În loc de pledoarie pentru mers la vot

„Cel mai mare truc al diavolului e să ne facă să credem că el nu există.”. Am redat un cunoscut citat din celebra peliculă “Usual suspects”, dar care aparţine de fapt lui Charles Baudelaire. Parafrazând fraza de mai sus aş spune că cel mai mare truc al Sistemului este să te facă să crezi că votul tău NU contează. Şi când spun sistem nu mă refer la abstracţiuni ocult-conspiraţioniste, ci la ceva concret: cele două mari partide, PSD şi PNL, care conduc România de 35 de ani (şi o fac bine, nu-i aşa?) plus securiştii din dotare. Culmea, narativul acesta a prins cel mai bine la cei care spun că sunt contra Sistemului (de data aceasta cel abstract, stat paralel, ocult etc.) Sigur, oficial, toată lumea cheamă la vot, dar sunt destule canale prin care aceleaşi entităţi îşi spun că e mai bine să stai acasă.

Care sunt principalele argumente vehiculate împotriva partcipării la vot? „Toţi sunt la fel! Ce rost mai are să votez?”. E expresia clasică pentru a-i îndepărta pe români de urne. De ce să votezi, dacă toţi sunt la fel, nu-i aşa? Are o şi o versiune pe note “Pleacă ai noştri, vin ai noştri”, nu întâmplător compusă de un fost senator PSD. Suntem sub zodia fatidică a Mioriţei, nu putem schimba nimic. Stăm acasă cu petul de bere în faţă şi îi înjurăm pe toţi. Că doar sunt la fel! Nemulţumirea faţă de clasa politică este justificată, iar la prezidenţiale avem indiscutabil cea mai slabă garnitură de candidaţi din ultimii 35 de ani. Dar această clasă politică, aceşti candidaţi nu sunt oare pe măsura societăţii noastre sau a celor puţini care merg la vot? Asta avem, neimplicându-ne. Şi totuşi, nu chiar toţi sunt la fel.

Nu toţi s-au jurat pe onoare de militar că niciodată nu vor face politică. Nu toţi au întors justiţia pe dos pentru a bloca verificarea în mediul academic a unei teze de doctorat plagiate, nu toţi au fost în bătălii imaginare şi nici la toţi nu le-au dedicat infractorii manele.

Nu toţi au fost la vânătoare alături de terorişti şi nu toţi au mâncat Ciorbă cu Vicol la Nord(is) de Nisa. Nu toţi mint de îngheaţă oceanele şi chiar nu toţi au nepoţi pe chipul şi asemănarea mult mai celebrei mătuşi Tamara, nepoţi abonaţi la contracte cu statul.

Nu toţi au interdicţie de intrare în două ţări vecine şi nu toţi sunt susţinuţi de infractori şi foşti puşcăriaşi.

Nu toţi au fost botezaţi „prostănaci” chiar de şefii lor de partid, nu toţi au primit Rolex-uri de la Vanghelie şi nu toţi s-au dus la Moscova şi Vîntu înainte de alegeri.

“Nu am cu cine vota şi m-am săturat să votez răul cel mai mic”, este o altă frază împotriva mersului la vot. Repet, avem cea mai slabă ofertă de candidaţi, dar asta e şi vina noastră colectivă. Lipsa de educaţie politică ne-a dus în faza să cerem manelism, pupat de moaşte, RTV. Manelişti politici, pupători de moaşte, RTV primim. Şi totuşi, din oceanul de defecte şi habarnism nu găsim şi câteva calităţi? Buna-credinţă de exemplu.

Tot împotriva prezenţei la vot este şi imensa înclinație spre conspiraționism: “Nu contează ce votez, oricum alții ne aleg conducătorii.” De ce să merg la vot, dacă Oculta, America, UE, NATO, Bill Gates sau Soros ne aleg preşedinţii? Inclusiv politicieni importanţi, precum Victor Ponta, au colportat la greu astfel de scenarite. Sunt curios, dacă Marcel Ciolacu ajunge preşedinte, înseamnă că Oculta l-a pus? Altfel, n-au existat niciodată dovezi care să confirme aceste aiureli. Că au mai existat furturi la vot sau nereguli, e clar, dar nu a fost vorba de o hoţie sistemică pentru vreun candidat. Nu s-a dovedit niciodată că Soros bagă buletinele în urmă, Bill Gates le numără, ca pe cipurile implantate în vaccinuri. Ca amănunt, la aceste alegeri, de prin primăvară zona conspiraţionistă îl dă pe Ciucă preşedinte. Şi dacă nu iese? S-a gripat Oculta?

În fine, nu o să folosesc cuvinte mari, că pentru acest vot au murit oameni, că votul este esenţa democraţiei etc. Dar prezenţa mică la vot favorizează doar partidele mari, cele din Sistem. Reducând oarecum la absurd, prezenţa minimă ar însemna ca la urne să meargă doar sinecuriştii de partid, cei captivi din varii motive, cei care au interese personale imediate sau chiar pecuniare. Cu cât prezenţa la vot e mai mică, procentul acestui gen de electorat este mai mare. Nemergând la vot, le dăm lor toată puterea. Nu mergem la vot, dar apoi un ciclu electoral ne plângem de cei care ne conduc. Sau ne distrăm pe seama lor prin meme-uri. Că la băşcălie suntem buni, chiar foarte buni. Chit că ni se întoarce în faţă mai tot timpul.

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean
Tags: pledoarievot

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

4 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

5 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

7 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

9 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

9 ore ago