Categories: Primăria Timişoara

Epopeea terasei de la Modex continua. Robu recunoaste ca nu s-a respectat legea, proprietarii spun ca totul e in regula

Discuțiile despre terasa de la Modex continuă. Primarul Nicolae Robu recunoaște că investitorii nu au respectat în totalitate legea, deși inițial îi lăudase. Aceștia susțin însă că au tot ce trebuie pentru a funcționa. În plus, au atacat în instanță amenda dată de Poliția Locală, după descinderea condusă de Robu.

La finele săptămânii trecute, pe acoperișul Modex a fost deschisă, după multe zbateri, o terasă. Inițial lucrările au fost oprite, după o intervenție a primarului Nicolae Robu, care a descins acolo însoțit de o armată de polițiști locali. Edilul spunea că nu există autorizațiile necesare. „De ce-și permit acești indivizi să facă lucruri în afara legii, întru sfidarea orașului și a oricăror norme de bun simț?”, declara Robu. Terasa a fost deschisă, în cele din urmă, pe 22 iulie, iar o zi mai târziu investiția a fost lăudată public de același Robu, care spunea că „a meritat intervenția în forță pe care am făcut-o acum câteva luni (…) Investitorul a înțeles -și sper să fi înțeles toată lumea!- că, în Timișoara, cu mine ca Primar, nu-i de joacă cu regulile, a demolat ce a început să facă și a urmat procedura legală cu un alt proiect”, scria primarul.

Direcția Județeană de Cultură Timiș spune însă că lucrările nu sunt în regulă și a dat decizie de sistare a lucrărilor. „Nu s-a intrat în nicio legalitate. Acolo este suprafață de acoperiș. În cartea funciară scrie «terasă necirculabilă», nu are căi de acces pentru a fi folosită această terasă. Noi am fost pe acel șantier de mai multe ori, i-am spus celui care se ocupa de lucrări că poate să facă ce vrea, dar este o terasă necirculabilă. Să ne aducă o expertiză, că acel acoperiș este sigur, că poate susține oameni, baruri și așa mai departe, să ne spună care sunt căile de evacuare… Nu are căi de acces. A zis că face lift. I-am spus bine, să facă, dar să vină în comisie cu un proiect de arhitectură. N-a venit. Pe 20 iulie am dat o decizie de sistare de lucrări, când am văzut că se instalează liftul. Nu au autorizație de construire, fiindcă nu poate fi obținută fără aviz de la Direcția pentru Cultură. Or, de la noi nu există un astfel de aviz!”, declara Sorin Vlad Predescu, directorul DJC.

Primarul Nicolae Robu admite că lucrurile nu atât de… legale precum credea. „Investitorul s-a prezentat la mine cu niște desene, spunându-mi că a demolat ce a făcut (…) Nu e treaba mea să zic dacă sunt condiții de securitate, dacă rezistența e corespunzătoare, mi-a spus că-i pare rău că s-a apucat să construiască fără autorizație. M-a întrebat dacă variantele pe care le are ar fi acceptabile, i-am respins (…) i-am cerut, dacă vrea să facă terasă, să înțeleagă că poate face una care să nu însemne o construcție realizată peste Modex. Ce a făcut mai departe se constată că nu e cu respectarea legii, pentru că el nu a urmat toți pașii pentru a obține toate avizele necesare, repet, pentru lift (…) nu eu apreciez lucrurile acestea (…) Nu au autorizație pentru lift, nu cred că au așa ceva. Nu poate primi autorizație de funcționare, dacă cumva a primit autorizație de funcționare, ea trebuie retrasă”, a declarat, vineri, Robu. În plus, pentru ca tacâmul să fie complet, nici amenda dată de Poliția Locală nu a fost plătită. „Poliția Locală a constatat că era în fază foarte avansată construcția aceea de lift, a dat amendă și termen și a cerut să se intre în legalitate. Procesul verbal a fost atacat în instanță și, în consecință, suspendat până când se va judeca”, a mai explicat primarul.

Între timp, reprezentantul investitorilor transmite că e funcționează prefect legal. „Terasa are două căi de acces, separate de lift. Acestea au fost verificate de inspectorii din ISU, constatandu-se că sunt în perfectă legalitate. Având in vedere că indeplinim toate conditiile cerut de lege, inclusiv situația căilor de acces, am obținut în mod legal și normal acordul comercial de funcționare de la Primăria Municipiului Timișoara”, susține Mihai Pegulescu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

4 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

5 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

5 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

7 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

7 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

8 ore ago