Categories: Economic

Inca un punct de trecere a frontierei cu Serbia. Doar pentru biciclete, pietoni si vaporase

A fost făcut primul pas pentru nou punct de trecere a frontierei româno-sârbe. Acesta va fi destinat doar pietonilor, bicicliștilor și vaporașelor, urmând să fie amplasat între Otelec și Srbsk Itebej. Guvernul a aprobat vineri, printr-un memorandum, încheierea unui acord cu partea sârbă privind deschiderea acestui punct.

În ședința de vineri a Cabinetului Tudose a fost adoptat un memorandum denumit „Încheierea unui acord cu partea sârbă, prin schimb de note verbale, privind deschiderea unui punct internațional de trecere a frontierei de stat romano-sârbe, pe canalul Bega”. Acesta va fi deschis pentru navigația pe apă, trafic pietonal și pentru biciclete, fiind amplasat între localitățile Otelec, din România, și Srbsk Itebej, din Republica Serbia. Până când punctul va fi deschis efectiv va mai trece însă ceva apă pe… Bega. „Pentru moment nu se are în vedere efectuarea de lucrări de investiții, construcții, amenajări ori montarea de instalații în zona de cale navigabilă interioară”, scrie în memorandum. Actul normativ a stabilit și orarul după care va funcționa în viitor acest PTF. „Ba fi deschis zilnic, în intervalul orar 8 -18 (ora României), respectiv de la ora 7 la 19 (ora Republicii Serbia). De asemenea, părțile pot conveni, la solicitarea oricăreia dintre ele, ca punctul de trecere a frontierei Otelec – Srbsk Itebej să funcționeze în afara orelor de program prevăzute mai sus”, mai este notat în memorandum. Adoptarea acestut act este, de fapt, un pas important către finalizarea proiectului de realizare a infrastructurii de navigație pe canalul Bega între Romania și Serbia. Acesta o pistă de biciclete de 80 de kilometri, în ambele țări, reabilitarea nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român și realizarea punctului de trecere a frontierei. România a finalizat deja 37 de kilometri de pistă spre Serbia,care, în acest moment, se încheie în câmp.

„Pentru deschiderea unui nou punct de frontieră este necesară încheierea unui acord cu partea sârbă, aceasta să se facă printr-un schimb de note verbale între Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene nu poate aviza acest act normativ, având în vedere că obiectul memorandumului nu intră în sfera de competență a ministerului. MDRAPFE, în calitate de Autoritate de Management a Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia, va verifica documentele puse la dispoziție de beneficiari în faza de pre-contractare/contractare a proiectelor pentru care se solicită finanțare nerambursabilă”, se mai precizează în actul adoptat de executiv.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Zece pentru Primăria Timişoara, şapte la preşedinţia CJ Timiş plus… Maria Grapini. A început oficial campania electorală pentru locale şi europarlamenatare

De azi a început oficial campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie,…

56 de minute ago

La Timișoara, piesele auto realizate de o importantă companie sunt scanate pentru eventuale defecte, cu ajutorul unui tomograf

Una dintre cele mai mari companii străine din Timișoara, cu activitate în domeniul automotive, poate…

O oră ago

Jumătate dintre clienții Rețele Electrice Banat vor avea instalate contoare de energie inteligente

Companiile Rețele Electrice continuă instalarea de contoare inteligente, cu scopul de a le pune la…

O oră ago

A trecut pe roşu şi l-a costat viaţa!

Accident mortal, pe „zebră”, vineri dimineaţa în jurul orei 6.30. Un bărbat, în vârstă de…

2 ore ago

Start cu surprize în campania electorală. Am avut prima confruntare electorală pentru scaunul de primar/Video

Partidele politice înscrise în cursa alegerilor locale au ieșit ”la muncă” electorală din primul minut…

2 ore ago

Nicolae Ciucă, sacrificat ritualic pe modelul Viorica Dăncilă

Din interiorul PNL a fost răspândită ştirea că decizia este ca şi luată, partidul urmând…

2 ore ago