Categories: JustitieUltima ora

Presedintele Tribunalului Timis, atac la Kovesi: Sustin demersul procurorilor din DNA

În corul tot mai numeros al criticilor șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, s-a înscris și președintele Tribunalului Timiș, Adriana Stoicescu. Printr-o postare pe Facebook, Stoicescu afirmă că lupta anticorupție nu este apanajul unei singure instituții și, cu atât mai puțin, al unui singur om. Ea a mai spus că se solidarizează cu procurorii DNA care au intrat în conflict cu Kovesi.

Din startul postării sale, Adriana Stoicescu admite că România este atinsă de corupție în toate segmentele sale, adăugând însă că, în acest moment, Kovesi duce lupta anticorupție în derizoriu. „După ani de telejustiţie, în zornăit de cătuşe, pare că s-a uitat cu desăvârşire că, aşa cum justiţia nu stă într-un singur om, anticorupţia nu înseamnă o singură instituţie. Anticorupţia se fundamentează pe educaţie. În primul rând pe cei şapte ani de acasă, când fiecare e învăţat să nu fure şi să nu mintă, continuată de educaţie juridică în şcoală, aşa cum se tot încearcă, dar nu se prea reuşeşte… Anticorupţia se manifestă prin respect față de lege și uniforma celui chemat sa aplice legea”, arată Stoicescu. Apoi judecătoarea afirmă că anticorupția înseamnă o presă liberă, dar fără propagandă. „Nu vă place Banciu? Uitaţi-vă la Discovery. Vă enervează Ciutacu sau Gâdea? Uitaţi-vă la film.
Nu agreaţi stilul lui Cristoiu? Faceţi integrame. Dar jurnaliştii trebuie lăsaţi să vorbească. Ne place sau nu, fără jurnalişti liberi si critici democraţia ar dispărea. Ne-am întoarce repejor în 1989, cu un program la TV de 2 ore, cu pumnul în gură pentru orice afirmaţie care nu ar fi pe placul mai-marilor zilei”, a continuat Stoicescu.

Nu în ultimul rând, anticorupția înseamnă judecători și procurori independenți, avocați profesioniuti și netimorați, arată șeful Tribunalului Timiș. „Magistratura înseamnă întâi de toate onestitate. Aplicarea legii, în litera şi spiritul ei, cu responsabilitate şi curaj. Magistratura nu înseamnă privilegii şi putere. Înseamnă respectul faţă de cei aflaţi în faţa noastră, care aşteaptă de la noi să fim drepţi şi atât”, susține Stoicescu. Ea spune că Legea răapunderii magistraților există, dar trebuie să fie și aplicată. Pentru asta este însă nevoie de o Inspecție Judiciară puternică.

Adriana Stoicescu a mai scris că îi susține pe procurorii DNA care s-au revoltat din cauza Laurei Kovesi. „Astăzi, în calitate de judecător independent, susţin demersul procurorilor din DNA şi solicit, la rândul meu, Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenţei justiţiei, apărarea independenţei procurorilor din DNA care au cerut acest lucru. Reprezentanţii noştri din CSM, în care personal am toată încrederea, trebuie să uzeze de toate pârghiile legale pentru ca demersul preşedinţilor de instanţe, însuşit de Adunările Generale, să conducă la readucerea justiţiei acolo unde îi este locul. Un prim pas in acest sens trebuie să fie apărarea independenței procurorilor DNA care, într-un gest fără precedent în activitatea acestei instituţii, solicită intervenţia CSM-ului”, a mai scris președintele Tribunalului Timiș.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

10 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

12 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

13 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

14 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

14 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

16 ore ago