Categories: Invatamant

Cladiri degradate, prea putine toalete si un etaj inchis la Colegiul Azur: cum incepe anul scolar in Timis

Peste 90.000 de copii încep școala în Timiș pe 11 septembrie. Condițiile nu sunt însă dintre cele mai bune în toate unitățile de învățământ. Sunt probleme și în Timișoara, iar nouă școli din județ nu au primit autorizație sanitară de funcționare. Ele pot funcționa doar pe răspunderea directorului.

Inspectorii DSP au verificat, în ultima perioadă, școlile și grădinițele din județ și au descoperit mai multe nereguli, de la infiltrații de apă, la tencuieli care cad, grupuri sanitare prea puține sau mobilier de pe vremea bunicii. În Timișoara, un etaj al Colegiului Tehnic Azur, unde învață aproximativ 400 de elevi, a fost închis. „Clădirea în sine este într-o stare avansată de degradare, având diverse probleme la acoperiș, iar tavanele sunt infiltrate. Etajul superior a fost închis, se vor utiliza doar sălile de clasă de la parter și cele neafectate. Are autorizație, dar cu termene de remediere. Cantina nu va funcționa tot din cauza infiltrațiilor”, a explicat Liana Tripșca, director adjunct alDSP. În Timiș sunt, de asemenea, nouă unități neautorizate în mediul rural, 7 grădinițe și două școli, dar și 24 de unități autorizate și cu notificare negativă de certificare a conformității. Printre acestea sunt un colegiu, o școală gimnazială și două grădinițe din Timișoara.

„În momentul de față sunt nouă școli neautorizate, din care șase au probleme cu documentația depusă, dar condițiile sunt în regulă. Una dintre școli este cuprinsă în programul PNDL, deci sperăm că până anul viitor se va rezolva situația. Grădinița, respectiv școala primară de la Folea, care aparțin comunei Voiteg, au, într-adevăr, probleme. Soluția cea mai bună ar fi transportarea acestor copii la școala Voiteg”, a declarat inspectorul școlar general adjunct Halasz Ferenc. „Problemele la școlile cu notificări negative sunt lipsa apei curente, clădiri degradate pe exterior sau chiar pe interior, în sălile de clasă, grupuri sanitare insuficient pentru numărul elevilor care-și desfășoară activitatea în acele unități școlare. Acestea sunt principalele deficiențe pentru care nu se poate acorda autorizația sanitară”, a explicat, la rândul ei, Luminița Răveanu, directorul DSP Timiș. Inspectorii sanitari au întocmit procese-verbale cu neconformitățile constatate și au dat termen limită de rezolvare până în prima zi de școală.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 26 aprilie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 26.04.2024, unde se vor executa reparaţii…

22 de minute ago

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi…

11 ore ago

Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara

Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și…

12 ore ago

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se…

13 ore ago

Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor

Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A -…

14 ore ago

Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare

Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de…

15 ore ago