La începutul lunii noiembrie ar trebui să fie gata celebra expertiză care să spună exact ce s-a făcut și ce nu în Castelul Huniade în ultimul deceniu. Abia apoi se va putea spune care sunt pașii următori, astfel încât imaginea dezolantă a vechiului edificiu din centrul Timișoarei să devină amintire.
Castelul Huniade este, în continuare, o imagine total nepotrivită pentru centrul Capitalei Culturale Europene. Șantierul, început acum 11 ani, nu e gata și nici nu se știe ce trebuie făcut în continuare. Consolidarea părții de nord-vest a Castelului Huniade, lucrare începută în 2006, ar fi trebuit să fie gata. Ultima recepție n-a fost făcută însă nici până acum și, în aprilie 2017, reprezentanții CJ Timiș anunțau că este nevoie de o expertiză care să pună capăt tuturor speculațiilor legate de starea castelului, de lucrările făcute și de eventualele distrugeri.
Ușor de zis, foarte greu însă de făcut. Abia în august s-a găsit o firmă dispusă să se apuce această lucrare foarte complicată. Pe 16 august, CJ Timiș a semnat un contract cu firma timișoreană Crist Proiect SRL, care va primi peste 155.000 de lei și s-a angajat să prezinte expertiza în termen de 80 de zile. Altfel spus, la începutul lui noiembrie, la CJ ar trebui să ajungă un raport complet asupra stării actuale a Castelului Huniade. „Împreună cu arhitectul șef Loredana Pălălău, am fost la Muzeul Național al Banatului. Ne-am întâlnit cu directorul instituției, Claudiu Ilaș, și cu Mihai Mișca, coordonatorul echipei care a câștigat licitația privind efectuarea expertizei la Castelul Huniade. Mă aștept ca această echipa să realizeze importanța proiectului și să depună eforturi susținute în vederea realizării în termen cât mai scurt a acestei expertize. Castelul Huniade trebuie redat, după atâta vreme timișenilor”, spune vicepreședintele CJ Timiș, Roxana Iliescu.
Lucrările de consolidare a aripii de nord-vest de la Castelul Huniade au început în 2006, pe un proiect finanțat din banii CJ Timiș, în total aproximativ 12 milioane de lei. Proiectul inițial a avut probleme, iar în ziduri au început să apară fisuri, la fel ca în relația dintre constructor și finanțator. A urmat un proces întins pe trei ani, astfel că lucrările au fost reluate abia în 2010. S-au oprit din nou în 2013, iar de la începutul lui 2015 s-a lucrat din nou. În iunie 2016, în Sala Cavalerilor a plouat ca afară, imaginile făcute publice pe rețelele de socializare fiind revoltătoare. După lucrările de consolidare ar trebui să înceapă cele de recondiționare, însă acestea depind de expertiza care tocmai se face.
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…