In noiembrie vom afla de ce a stat 11 ani in santier Castelul Huniade. Se face in sfarsit expertiza

La începutul lunii noiembrie ar trebui să fie gata celebra expertiză care să spună exact ce s-a făcut și ce nu în Castelul Huniade în ultimul deceniu. Abia apoi se va putea spune care sunt pașii următori, astfel încât imaginea dezolantă a vechiului edificiu din centrul Timișoarei să devină amintire.

Castelul Huniade este, în continuare, o imagine total nepotrivită pentru centrul Capitalei Culturale Europene. Șantierul, început acum 11 ani, nu e gata și nici nu se știe ce trebuie făcut în continuare. Consolidarea părții de nord-vest a Castelului Huniade, lucrare începută în 2006, ar fi trebuit să fie gata. Ultima recepție n-a fost făcută însă nici până acum și, în aprilie 2017, reprezentanții CJ Timiș anunțau că este nevoie de o expertiză care să pună capăt tuturor speculațiilor legate de starea castelului, de lucrările făcute și de eventualele distrugeri.

Ușor de zis, foarte greu însă de făcut. Abia în august s-a găsit o firmă dispusă să se apuce această lucrare foarte complicată. Pe 16 august, CJ Timiș a semnat un contract cu firma timișoreană Crist Proiect SRL, care va primi peste 155.000 de lei și s-a angajat să prezinte expertiza în termen de 80 de zile. Altfel spus, la începutul lui noiembrie, la CJ ar trebui să ajungă un raport complet asupra stării actuale a Castelului Huniade. „Împreună cu arhitectul șef Loredana Pălălău, am fost la Muzeul Național al Banatului. Ne-am întâlnit cu directorul instituției, Claudiu Ilaș, și cu Mihai Mișca, coordonatorul echipei care a câștigat licitația privind efectuarea expertizei la Castelul Huniade. Mă aștept ca această echipa să realizeze importanța proiectului și să depună eforturi susținute în vederea realizării în termen cât mai scurt a acestei expertize. Castelul Huniade trebuie redat, după atâta vreme timișenilor”, spune vicepreședintele CJ Timiș, Roxana Iliescu.

Lucrările de consolidare a aripii de nord-vest de la Castelul Huniade au început în 2006, pe un proiect finanțat din banii CJ Timiș, în total aproximativ 12 milioane de lei. Proiectul inițial a avut probleme, iar în ziduri au început să apară fisuri, la fel ca în relația dintre constructor și finanțator. A urmat un proces întins pe trei ani, astfel că lucrările au fost reluate abia în 2010. S-au oprit din nou în 2013, iar de la începutul lui 2015 s-a lucrat din nou. În iunie 2016, în Sala Cavalerilor a plouat ca afară, imaginile făcute publice pe rețelele de socializare fiind revoltătoare. După lucrările de consolidare ar trebui să înceapă cele de recondiționare, însă acestea depind de expertiza care tocmai se face.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

2 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

6 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

7 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

8 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

9 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

9 ore ago