Vă amintiți știrile din urmă cu 10-15 ani? La capitolul cu faptele procurorilor anticorupție defilau zilnic pe ecrane câte un boacter de tren care a luat cinci lei de la un student, un medic mai nefericit (niciodată unul important cu spate politic) care lua 50 de lei pentru o intervenție chirurgicală sau un dascăl care dădea meditații fără să achite impozit. Exact în acea zonă se dădea lupta anticorupție, în timp ce țara era jefuită metodic.
Când nemulțumirile populației vizavi de cancerul corupției dădeau în clocot, Adrian Năstase mai dădea drumul la supapă și verde la arestarea vreunui politician. Cel mai cunoscut caz în acest sens a fost baronul de Gorj, Nicolae Mischie. Fiindcă cine trebuie arestat și cine nu se stabilea la sediul PSD între Năstase și Rodica Stănoiu. Când un procuror mai „nebun”, precum Alexandru Lele din Oradea, se lega de câte un mahăr PSD-ist era imediat pedepsit. Iar dacă refuzai comanda politică de pedepsire, aveai alternativa sinuciderii. Cazul Cristian Panait. Aceasta era România ajunsă în stare de metastază din cauza corupției. Au venit apoi anii în care au apărut și primii corupți din zona politicii. Dar era o Justiție selectivă, fiindcă nimeni nu avea curajul să se lege de „garda pretoriană” a lui Traian Băsescu. În fine, cu adevărat rezultate spectaculoase au avut loc în ultimii ani, iar politicieni foarte importanți și multimilionari în euro au cunoscut „binefacerile” dușului la comun.
Dar sistemul format din politicieni, afaceriști, moguli media corupți nu mai putea aștepta să fie tăvălit și târât prin pușcării. Așa că a început marea bătălie pentru controlul luptei anticorupție. Și – ce să vezi? – personaje care părea total incompatibile s-au adunat în aceeași mare armată a penalilor sau apărătorilor lor. Elena Udrea braț la braț cu Dan Voiculescu, Gâdea și Badea alături de Băsescu, Dragnea cu Relu Fenechiu, etc., etc. au pornit contra-reforma. Care a luat o tot mai mare intensitate odată cu venirea PSD la putere. Se investesc sume colosale inclusiv în străinătate pentru a dărâma lupta anticorupție. Se fac seminarii anti-DNA la Londra și au fost angajate firme de lobby în Congresul american. Procurorii DNA sunt lăsați pe zi ce trece fără obiectul muncii. Abuzul în serviciu este neclarificat, ascultările telefoanelor penalilor devin tot mai imposibile. Mulți judecători corupți care aveau frică de DNA au revenit la vechile metehne și dau achitări pe bandă rulantă. Și nu pe gratis.
S-a ajuns la situația halucinată ca un judecător să iasă la pensie cu câteva zile de-a da o sentință (cazul Dragnea). Care Dragnea, revenit pe cai mari, nu mai are nicio reținere acum să facă ce-l taie capul. Noile legi ale Justiției vor pune procurorii antimafia în subordinea politicului. Penalii Dragnea și Tăriceanu vor numi șefii Parchetului General, DNA și DIICOT. Adică lupii puși de pază la stână. Culmea nemerniciei, Călin Popescu Tăriceanu vrea ca ascultările telefonice să fie puse în subordinea Senatului. Adică există indicii că Tăriceanu face fapte de corupție, DNA vrea să-i pună telefonul sub ascultare, iar în acest sens îi cere voie lui… Tăriceanu. De fapt, e vorba de toți politicienii cercetați, care în mod evident nu vor mai putea fi urmăriți.
Ca atare, speranțele românilor care mai cred în Justiție se leagă doar de președintele Klaus Iohannis și cancelariile occidentale. Dar tare mi-e că și străinii s-au cam săturat de tot ce se întâmplă în România și, considerându-ne netratabili, ne vor lăsa în plata Domnului. Așa că au mai rămas Iohannis și, nu în ultimul rând, Strada. Singurii care mai pot opri, cu șanse mici ce-i drept, ofensiva mafioților. Fiindcă, altfel, iar ne vom delecta la știrile anticorupție cu un chelner care nu și-a plătit impozitul pe bacșiș sau un portar de spital care a luat doi lei șpagă de la un proaspăt tătic care a vrut să-și vadă copilul. În acest timp, hoția și corupția vor ajunge iar ce au fost și chiar mai mult decât atât.
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…