Numărul celor care deţin animale în gospodăriile proprii pe care le sacrifică şi cer apoi testarea cărnii a crescut semnificativ în ultimii ani. În acest moment, aproape integral, carnea sacrificată acasă este testată în laboratoare pentru existenţa trichinelozei.
Conform estimărilor specialiştilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în fiecare an, numărul de porci sacrificaţi acasă este în jur de 50.000. „Numărul de animale sacrificate este în scădere permanentă. Situaţia s-a schimbat, acum ai aproape supermarketul, magazinul de unde să îţi procuri carnea necesară. Desigur, mai există familiile care practică sacrificările tradiţionale, de Crăciun de exemplu. Specialiştii UE se miră de fiecare dată când vin în control la noi şi nu înţeleg de ce sunt atât de multe animale acasă. La ei nu este aşa, acolo animale în gospodării nu există ca şi la noi, sunt crescute în ferme specializate”, spune Adrian Popa, director DSVSA. Ca un semnal pozitiv, cei care practică aceste sacrificări tradiţionale au înţeles la ce riscuri se expun dacă urmează să consume carne netestată. Cum preţul unui asemenea test depăşeşte cu puţin 10 lei, el este extrem de accesibil. În prezent, aproximativ 90% din carnea obţinută în gospodăriile ţărăneşti este testată, apreciază specialiştii DSVSA. (sursa foto: www.bihon.ro)
Sâmbătă, 30 noiembrie, la Sala de Sport din Jebel, se va desfăşura un Atelier de…
Duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 13.00, localitatea Cerneteaz va fi gazda celei de-a VI-a…
Seria de trei spectacole susținute de John Malkovich pe scena Teatrului Național Timișoara, cu piesa…
Tabloul ”Copil mușcat de o șopârlă”, realizată de Michelangelo Merisi da Caravaggio, parte a colecției…
Întâlnirea liberalilor de la Timișoara s-a lăsat cu o nouă ieșire ”colorată” a aceluiași Rareș…
Sala Constantin Jude din Timișoara a devenit, sâmbătă, centrul de întâlnire al liberalilor din zona…